News

The DIVA News page refers to public presentations, exhibitions, screenings, publications in Slovenia and on the international scene, connected to participations of DIVA Station Video Archive and the video artists who had contributed their video artworks to the archive. We also introduce events organised by DIVA Station (SCCA-Ljubljana) in order to promote its content and usage.

Dejan Habicht - Nemi film / Silent FilmDejan Habicht - Nemi film / Silent FilmDejan Habicht - Nemi film / Silent Film

Predavanje ob zaprtju razstave Besede prostora, prostor besed Četrtek, 15. 9., ob 19. uri Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana. Razstavo Besede prostora, prostor besed bomo zaključili s predavanjem Dejana Habichta, ki na razstavi sodeluje s svojim projektom 12 dolgočasnih pesmi.  12 dolgočasnih pesmi so vizualni materiali, zloženi v krajše narativne strukture. Izhajali so sukcesivno, v elektronski obliki, od januarja do decembra 2007. Pesmi so bile brezplačno dosegljive druga za drugo vsak zadnji teden v mesecu na najavljenih elektronskih naslovih preko poštnega seznama Galerije P74. Tako ritem izhajanja in struktura pesmi spominjata na koledar.


Razstava, instalacije, performansi, projekcije, odprti ateljeji Besedilo, knjiga in branje so od nekdaj tudi téme likovne umetnosti. Še več. Tekstualnost je vpisana v umetnino. Razmerje med črko in črto, besedo in podobo, pripovednim in likovnim je prisotno v številnih sodobnih umetniških projektih. In na drugi strani so "neraziskani in neznani prostori" AKC Metelkove mesta kot prizorišča in zatočišča za njihovo uprizoritev in recepcijo/kontemplacijo. V času obletnice bodo umetniške in teoretske prakse vzpostavile protiutež prevladujočim konvencijam in ritualom običajnega vsakdana Metelkove. Obiskovalec, ta urbani nomad pa bo sam ali v vodeni skupini, zdaj tu in tam, naletel na presenečenje, ki je lahko tudi umetnina.

Izbrani umetniški projekti in dela so vsak zase nekaj drugega/posebnega, vsi skupaj pa predstavljajo celovit proces ukvarjanja z besedo, tekstom, knjigo, literaturo in ritualom branja na eni strani ter mestom in urbanim na drugi strani. Mesto in knjiga se predstavljata v dveh vlogah: kot téma, ki med seboj povezuje posamezne projekte, hkrati pa sta ozadje za uprizoritev. Lokacije projektov so – poleg Projektne sobe SCCA – razpršene po vsej AKC Metelkovi mestu.

PROGRAM

Sprehod po projektih s Trga brez zgodovinskega spomina:

Četrtek, 8. september 2011, ob 19. uri

Razstava v Projektni sobi SCCA, Metelkova 6:
Četrtek, 8. 9., ob 22. uri kot zaključek sprehoda po projektih
Petek, 9. 9., od 10. do 20. ure
Ponedeljek-četrtek, 12.-15. 9., od 10. do 18. ure
Četrtek, 15. 9., ob 19. uri: predavanje Dejana Habichta in zaprtje razstave

Prizorišča:
AKC Metelkova mesto in Projektna soba SCCA. Glej zemljevid!

Besedilo, knjiga in branje so od nekdaj tudi téme likovne umetnosti. Še več. Tekstualnost je vpisana v umetnino. Razmerje med črko in črto, besedo in podobo, pripovednim in likovnim je prisotno v številnih sodobnih umetniških projektih.

Izbrani umetniški projekti in dela so vsak zase nekaj drugega/posebnega, vsi skupaj pa predstavljajo celovit proces ukvarjanja z besedo, tekstom, knjigo, literaturo in ritualom branja na eni strani ter mestom in urbanim na drugi strani. Mesto in knjiga se predstavljata v dveh vlogah: kot téma, ki med seboj povezuje posamezne projekte, hkrati pa sta ozadje za uprizoritev. Lokacije projektov so – poleg Projektne sobe SCCA – razpršene po vsej AKC Metelkovi mestu.

Instalacija (atrij)
Marko A. Kovačič: Kotiček za mladega komunista s priporočljivim branjem

Odprti umetniški ateljeji (Pešaki, Hlev)
Tomaž Furlan, Neven Korda, Marko A. Kovačič, Ida Hiršenfelder v ateljeju Andreja Pezlja

Razstava v Projektni sobi SCCA
Ksenija Čerče, Dejan Habicht, David Kareyan, Damijan Kracina, Zoran Srdić Janežič, Alenka Pirman, Marija Mojca Pungerčar

Razstava založniških in spletnih projektov SCCA (Škratov vrt za stavbo Pešaki)
Arcticae Horulae in Poslednja beseda (Alenka Pirman), Čitalnica SCCA (Rene Rusjan), Evropregovor (Jaka Železnikar), Medij v medijuPlatformaSCCA,UrbanariaVideodokument, zborniki Svet umetnostiŽepna zbirka

Več o projektu

 

 

 


8.–11. september 2011, po 21. uri Trg brez zgodovinskega spomina, AKC Metelkova mesto  Sobota 10. september, ob 23. uri: Jubilej, spektakel v spomin na preskok ograje pred 18 leti. Obveščamo vas o projektu Nevena Korde, našega stalnega sodelavca na področju videa in arhivov. Od samega začetka Paralelni svetovi na nebu nad Metelkovo ustvarjajo okolje, ki s pridihom svetovljanskosti, obvladovanja tehnologij in z lahkotnostjo ustvarjenega ozračja privabljajo umetnike robnih, raziskovalnih, intermedijskih in v vsakem pogledu interdisciplinarnih praks, da se preizkusijo v čarobnem vzdušju.

Communist totalitarian system which reigned in Eastern Europe a large part of the 20. Century seeded fear in the e.g. western democracies on the basis of enforced propaganda that had created numerous stereotypes about some kind of hermetically closed space. Poverty, repression, lawlessness, specific urbanisation and aggressive industrialisation are probably some of the most common misconceptions of the “wild east” before and after the fall of the Berlin Wall. All this stereotypes had vehemently found their way into the context of fine arts that considers eastern part of the old continent as a morbid and dark place. The selection of five works shows different genres and generations of video artists from Slovenia that are presenting this dark motives of decaying industrial spaces but they interpret it in different ways that are not necessarily negative.

Postaja DIVA sodeluje na festivalu Ars Electronica 2011 v okviru posveta: Archiving Media Art: Politics and Strategies II: The Future of Media Art Archiving, 4. september, 18.00-20.00 Seminarska soba, Ars Electronica Center, Linz, Avstrija. Eksperimentalno rabo novih medijev so zlasti podpirale manjše in srednje institucije širom sveta. Omogočale so dostop do novih tehnologij ter razstavljale in distribuirale medijsko umetnost. Kot rezultat delovanja so nastale številne zbirke videotrakov, medijskih del, dokumentov in efemera. Gre za zbirke, ki nudijo celostni vpogled v zgodovino t.i. »time based arts«, kar posamezna dela v večjih institucijah ne morejo omogočiti. Žal se mnogo neodvisnih institucij in arhivov stalno bori za prepoznanje in ustrezno financiranje. Kakšna prihodnost se jim obeta? Kakšna strategija delovanja jim omogoča preživetje in razvoj?

Ana Čigon, One more kickJasna Hribernik, Zmago Lenardič: Grant me my wishTomaž Furlan, Wear V-VIII

Spletna razstava video del od 17. julija do 17. avgusta 2011 na Artyčok.TV. Kuratorica Ida Hiršenfelder je izbrala štiri video performanse, ki z jasno in preprosto naracijo ter s stalnimi repeticijami prikazujejo absurdne situacije ekspresivne psihološke jeze, nelagodja, agresije in iracionalnega vedênja.

Postaja DIVA predstavlja  Serija projekcij s pogovori  Četrtek, 16. junij 2011, ob 20. uri (projekcije in pogovor) Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor. V tretji seriji predvajanj (po predstavitvi opusa Eme Kugler in Jasne Hribernik) bomo predstavili tri novejša dela iz opusa videasta in pionirja eksperimentalnega avtorskega videa Mihe Vipotnika. Projekciji 16. junija bo sledil pogovor z avtorjem.


Razstava in predstavitev avtorskega dela  Sreda, 15. junija 2011, ob 20. uri Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana. Razstava bo na ogled do 24. junija, pon.-pet., od 10. do 15. ure ali po dogovoru. Vljudno vabljeni na razstavo in predstavitev avtorskega dela Tomaža Furlana, umetnika, ki se na širšem likovnem prizorišču uveljavlja kot vsestranski večmedijski ustvarjalec. Predstavitev in razstavo v sodelovanju z avtorjem pripravlja kurator in kritik Miha Colner.

Vesna Bukovec - It Will Be OKVesna Bukovec - It Will Be OKVesna Bukovec - It Will Be OK

Videoprojekciji  Četrtek, 5. 5. 2011, ob 20. uri Četrtek, 19. 5. 2011, ob 20. uri Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor. Avstrijska umetnica in kuratorica Evelin Stermitz v Kinu Udarnik pripravlja serijo mesečnih projekcij iz spletne platforme ArtFem.TV. Vesna Bukovec, skrbnica spletnih strani SCCA-Ljubljana, sodeluje na videoprojekciji z videom It Will Be OK.

Predstavitev videoumetnosti iz Slovenije in projekcija v četrtek, 28. 4. 2011, ob 19. uri  LUX, 3rd Floor Shacklewell Studios, 18 Shacklewell Lane, E8 2EZ, London, Anglija s projekcijo vidoe izbora Postaja DIVA predstavlja, kronološko zaokroženega programa z izbranimi petnajstimi video deli avtorjev izpostavlja premike v razumevanju in rabi videa kot izraznega sredstva in avtorske specifike na tehnološki, medijski in vsebinski ravni med letoma 1983 in 2007.

Close Login to Members Area
 
Username
Password
Remember me