Wolf Gang, Valérie
Št. 1150
"The Luxembourg Monster"
Avtor/ica: Wolf Gang, Valérie
Naslov: The Luxembourg Monster
Trajanje: 00:10:05
Leto: 2013
Zvrst: Dokumentarni video

 
OPIS DELA
Avtorski video "Luksemburška pošast" je umetniško dokumentaren pogled na Luksemburg, ki se ga prikazuje kot video instalacijo v zanki.

Dokumentarni travelog se začne z bližnjim posnetkom državnih insignij, zastave in cestne table, ki označuje državo Luksemburg kot članico Evropske unije. Sledi pogled skozi vetrobransko steklo avtomobila, ki se po regionalni cesti približuje glavnemu mestu. Vozimo se skozi predmestje, tunele, po mestni vpadnici v center Luksemburga. Vožnja se prelije v pohitrene posnetke dogajanja na ulici v prednovoletnem času. Glasba je ritmična in sinhronizirana z dogajanjem na ulici. Posnetek večernega uličnega dogajanja prekinjajo statični posnetki mesta, pa tudi nasmejani ljudje na ulici. Mestni ulični utrip se izmenjuje s podobami vozečih avtomobilov po predmestju in posnetki prizorov iz gozda (jesensko listje, drevesa).

Video se iz intimnega traveloga spremeni v dokumentarni video: sledijo intervjuji s prebivalci mesta, ki pripovedujejo, kako je živeti v Luksemburgu. Omenjajo težave, kot so družbena razslojenost, razlike med življenjem v centru in predmestju, ekonomske težave, problemi z migranti, težave s parkiranjem. Eden od mimoidočim povzame, da je Luksemburg lepa in prijazna država, a tudi zelo draga.

Dramaturško je video zgrajen kot travelog, ki se začne s prihodom v glavno mesto države Luksemburg in konča z vzvratnim posnetkom vožnje iz mesta. Vmes Wolf Gang z intimnim pogledom "drugega" predstavi Luksemburg z rabo avtorskega video jezika: s subtilno montažo (menjajo se prizori z mestnih ulic, intervjuji mimoidočih, bližnji posnetki detajlov mestnih, zgodovinsko pomembnih zgradb, vožnja z avtomobilom in mistični prizori iz gozda) in s sugestivno glasbo (ta postane ritmično intenzivnejša, ko se prizori pohitrijo).




 
DRUGA DELA
Zvonka T Simčič, Valérie Wolf Gang - Kombinat (trailer)Zvonka T Simčič, Valérie Wolf Gang - Kombinat (trailer)Zvonka T Simčič, Valérie Wolf Gang - Kombinat (trailer)
Zvonka T Simčič, Valérie Wolf Gang - Kombinat (trailer) (00:44:00 (trailer, 00:01:30))
Produkcija: Zavod CCC & Zavod NOVI KOMBINAT, 2016
Ženski pevski zbor Kombinat je skupina deklet, ki so se na dan upora, 27. aprila 2008 zbrale na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenile, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Kombinatke so postale maskota vstaj. Pele so z ljudmi in l...
Valérie Wolf Gang - Oddaljen spominValérie Wolf Gang - Oddaljen spominValérie Wolf Gang - Oddaljen spomin
Valérie Wolf Gang - Oddaljen spomin (00:02:43)
Produkcija: 2014
"Oddaljen spomin" je poetičen hommage ladji Galeb (1938–2014), najprej tovorni hladilni ladji za prevoz banan iz Afrike v Evropo, med 2. svetovno vojno bojni ladji, po vojni pa šolski ladji in nazadnje državniški in predsedniški ladji Jos...
Valérie Wolf Gang - La vue à travers la fênetre (Pogled skozi okno)Valérie Wolf Gang - La vue à travers la fênetre (Pogled skozi okno)Valérie Wolf Gang - La vue à travers la fênetre (Pogled skozi okno)
Valérie Wolf Gang - La vue à travers la fênetre (Pogled skozi okno) (00:19:49)
Produkcija: 2014
"La vue à travers la fênetre" (Pogled skozi okno) je video instalacija, ki se predvaja v zanki. Sestavljata jo video in zvočna kulisa iz filma Jeana-Luca Godarda “Vivre sa vie” (Živeti svoje življenje, 1962). Video je umetniška pariš...
Valérie Wolf Gang - Artist Sleeping on The Street (trailer)Valérie Wolf Gang - Artist Sleeping on The Street (trailer)Valérie Wolf Gang - Artist Sleeping on The Street (trailer)
Valérie Wolf Gang - Artist Sleeping on The Street (trailer) (03:00:00 (00:01:06))
Produkcija: Co-production: Famul VideoLab, 2013
"Artist Sleeping on The Street" (Umetnik, ki spi na ulici) je enokanalna instalacija, dolga tri ure in predvajana v zanki. Prikazuje umetnico Uršo Bonelli Potokar, ki spi na zofi. Wolf Gang je z imenovanjem speče osebe opozorila na položa...
Valérie Wolf Gang - Dali's blue (trailer)Valérie Wolf Gang - Dali's blue (trailer)Valérie Wolf Gang - Dali's blue (trailer)
Valérie Wolf Gang - Dali's blue (trailer) (00:15:00 (00:02:23))
Produkcija: 2013
Video instalacijo je navdihnila slika Galatea of the Spheres (1952) Salvadorja Dalija. To je portret/busta slikarjeve muze Gale, ki jo je slikar naslikal kot atomizirano podobo, zgrajeno iz v prostoru visečih sfer. Na sliki prevladuje modro barvno ozadje,...
 
LETNICE 2 desetletji
Zvonka T Simčič - Silvana and Her Resia
Zvonka T Simčič - Silvana and Her Resi... (00:07:00)
Zavod CCC & KUD Zbilje, 2014
Zvonka T Simčič - Ad Utero Ab Ovo
Zvonka T Simčič - Ad Utero Ab Ovo (00:05:00)
Zavod CCC, 2007
Zvonka T Simčič - Tiha moč
Zvonka T Simčič - Tiha moč (00:15:00)
Zavod CCC, KC Tobačna 001/MG..., 2013
Zvonka T Simčič - Spomin / Memory
Zvonka T Simčič - Spomin / Memory (00:09:00)
Zavod CCC, 2016
Zvonka T Simčič - Spomin
Zvonka T Simčič - Spomin (00:09:00)
Zavod CCC, 2016
Zvonka T Simčič - Silvana Paletti / Moja Rezija
Zvonka T Simčič - Silvana Paletti / Mo... (00:07:00)
Zavod CCC & KUD Zbilje, 2014
Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me