Rusjan, Rene; Potokar, Boštjan
Št. 319
"Case X (Case MOKS, Mooste, Estonia)"
Avtor/ica: Rusjan, Rene; Potokar, Boštjan
Naslov: Case X (Case MOKS, Mooste, Estonia)
Podnaslov: PostsovkhoZ
Trajanje: 00:37:00
Leto: 2005
Zvrst: Dokumentarni video / Avtorski video

 
POVZETEK
Projekt-raziskava Case X (Case MoKS) je kompilacija intervjujev, ki sta jih avtorja opravila v desetih dneh simpozija PostsovkhoZ v Estoniji. Dokumentirala sta dogajanje na simpoziju in intervjuvala organizatorje in udeležence o različnih pogledih na umetniško prakso, postavljeno v lokalni kontekst. Nato sta pridobljene informacije zmontirala v "video dveh planov", ki sta ga zavrtela zadnji dan simpozija. Zadnja dva dneva namreč vsi udeleženci predstavijo svoj projekt, ki je vseh deset dni nastajal na različnih lokacijah po naselju ali pa kot bolj intimen in javnosti skrit eksperiment.
Umetnika zanimajo študije primerov osebnih iniciativ, ki so prerasle v nekaj več in so močno vplivale na področje javnega dogajanja. V obdobju tranzicije, ko se države soočajo z različnimi konteksti javnega in zasebnega, gospodarstva in družbe, politike in kulture, so tovrstne raziskave pomembni korak k spodbujanju novih projektov in povezovanja že obstoječih. Poleg video projekta sta priložena tudi dva CD-ROMa s fotografijami.
Pred omenjenim projektom sta avtorja izvedla študijo primerov The Case X (Case Topolo).

 
BESEDILO
Case X (Case MOKS, Mooste, Estonia)
Before that the artists have conducted case study The Case X (Case Topolo). Topolo is a small italian village where 2 artists 11 years ago set up international summer art symposium Statione di Topolo. Stazione was also an inspirator fro MoKS to continue with PostsovkhoZ. Now MoKS is inspirator for Stazione to form its artists in residence programme.

 
DRUGA DELA
Nataša Skušek, Rene Rusjan - Zbudi me, če zaspim / Wake me up if I fall asleapNataša Skušek, Rene Rusjan - Zbudi me, če zaspim / Wake me up if I fall asleapNataša Skušek, Rene Rusjan - Zbudi me, če zaspim / Wake me up if I fall asleap
Nataša Skušek, Rene Rusjan - Zbudi me, če zaspim / Wake me up if I fall asleap (0:03:10)
Produkcija: 2007
Video dokumentira performans, ki upodablja sanje ene od avtoric. Gledalec prisostvuje režiranemu ponaredku sanj. Druga avtorica pozira v sanjah, ki ji ne pripadajo. Ne glede na igro se ustvari metafizični ambient. Videu dodatno vrednost doprinesejo tihi...
 
LETNICE 2 desetletji
Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me