Novice

Z objavo DIVINIH novic opozarjamo na javne predstavitve, razstave, projekcije, publikacije pri nas in na mednarodnih prizoriščih, pri katerih sodeluje Postaja DIVA in video umetnice in umetniki, ki so svoja dela vključili v naš arhiv. Predstavljamo tudi tiste dogodke, ki jih organizira Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana), da bi razširjali poznavanje video umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.

Zank, Icht

Projekcija in predavanje  Torek, 11. 10. 2011, ob 20. uri  K2 Contemporary Art Center Cumhuriyet Blv.No:54 Büyük Kardicali Han, Kat:2 Konak-IZMIR, Turkey. Kot spremljevalni dogodek mednarodnega projekta in platforme Open Studio Izmir, ki ga vodi SCCA-Ljubljana s Centrom za sodobno umetnost K2, bo potekala predstavitev programa Videospotting, serije preglednih/tematskih programov video umetnosti iz Slovenije.

PodobaTomaž Brejc, Besede in slikeZapeljevanje pogleda

Pogovor in predstavitev s projekcijo. Torek, 20. september 2011, ob 19. uri, Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana. Pogovor z avtorji oddaj Zemiro Alajbegović, Arnetom Brejcem, Tomažem Brejcem in Amirjem Muratovićem bo vodila Barbara Borčić. SCCA-Ljubljana v okviru Postaje DIVA pripravlja ciklus predstavitev in pogovorov o snovanju in realizaciji filmskih prikazov in televizijskih oddaj o umetnosti z naslovom Dokumentarni portret umetnika in umetnine.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv video in medijske umetnosti. To je prva in temeljna kategorija arhivskega gradiva. V arhivu pa poleg umetniških del hranimo tudi dokumentarne posnetke in televizijske oddaje o videu, novih medijih, dogodkih, posamičnih umetnikih in umetnicah. Takšno gradivo je pomemben vir za raziskovanje in razumevanje, ki prispeva tako k interpretaciji umetnin kakor tudi k razkrivanju konteksta.

V ciklusu Dokumentarni portret umetnika in umetnine bomo poskušali predstaviti raznolikost pristopov, produkcijskih pogojev in učinkov dokumentarnega portretiranja. Hkrati želimo pripraviti tudi priložnostno razstavo pripravljalnega in produkcijskega gradiva (npr. scenariji, snemalne knjige, skice …) avtorjev portretov.

 

ZAPELJEVANJE POGLEDA, BESEDE IN SLIKE, PODOBA

Na prvem dogodku se bomo osredotočili na serije oddaj, ki se poglobljeno lotevajo predstavitve in interpretacije umetnosti: Zapeljevanje pogleda Amirja MuratovićaBesede in slike Arneta in Tomaža Brejca in Podoba Zemire Alajbegović in Nevena Korde. Gre za zelo različne modele dokumentarnih prikazov sodobnih umetniških praks: prvi da besedo umetniku/ustvarjalcu, drugi teoretiku/interpretu, tretji pa praksi sami. Prvi predstavi umetniški opus in proces, umetnika in njegove aktivnosti, drugi se osredotoči na eno umetnino, tretji pa govori zlasti o kontekstu in stališču umetnikov.Zapeljevanje pogleda ni zvrstno in žanrsko omejena serija in se še zmerom dograjuje; Besede in slike in Podoba sta zaključeni seriji, ki sta osredotočeni na eno zvrst umetniške prakse – prva na slikarstvo in druga na video.

Na pogovoru po krajši projekciji se bomo dotaknili konceptualnih in produkcijskih specifik posamičnih oddaj, izbora in procesa, intenc in pripovedi. Spregovorili pa bomo tudi o tem, koliko avtor določa okvir in realizacijo in s tem vpliva na sprejemanje in razumevanje umetniške prakse. Na vpogled pa bodo tudi scenaristična/snemalna knjiga za serijo Zapeljevanje pogleda in scenosled s skicami za serijo Podoba.

Ob tej priložnosti bomo predstavili tudi novi paket iz serije Zapeljevanje pogledaAmirja Muratovića, ki se bo na TV Slovenija začel predvajati to jesen.

Podoba 1–5
Avtorica: Zemira Alajbegović
Režija: Neven Korda (ZANK)
V 8, VHS, U-matic, Betacam SP
Produkcija in predvajanje: Kanal A, Ljubljana 1992/93
Dostopno na: www.e-arhiv.org/diva/index.php?opt=work&id=463
in www.ljudmila.org/scca/ip/zanka/dok-TV.html
Serija televizijskih oddaj o slovenskem videu: 1. ŠKUC-Forum video produkcija, 2. Marijan Osole – Max, 3. Peter Vezjak, 4. Hard-Core, 5. Marko Kovačič.

Zapeljevanje pogleda
Scenarij, režija, montaža: Amir Muratović
Direktor fotografije in snemalec: Andrej Lupinc
Produkcija TV Slovenija, 2007–2011
Predvajanje: TV Slovenija, 2009–2011
Dostopno na: http://tvslo.si
Serijo dokumentarnih oddaj o slovenski sodobni umetnosti sestavljajo oddaje, v katerih se predstavljata dva umetnika, ki nam skozi svoja dela in projekte predstavljata lasten pogled na umetnost:
(1. sezona) Marija Mojca Pungerčar / Polona Tratnik, Vadim Fiškin / Sašo Sedlaček, Damijan Kracina / Marko A. Kovačič, Uršula Berlot / son:Da;
(2. sezona)Lujo Vodopivec / Metod Frlic, Oto Rimele / Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal / Silvester Plotajs Sicoe, Tugo Šušnik / Jože Slak Đoka;
(3. sezona) Bogdan Borčić / Mojca Zlokarnik, Mirsad Begić / Jakov Brdar, Joni Zakonjšek / Mitja Ficko, Alen Ožbolt / Arjan Pregl.

Besede in slike. Fragmenti o sodobnem slovenskem slikarstvu
Zasnova, režija in montaža: Arne Brejc
Izbor in interpretacija slik: Tomaž Brejc
Produkcija: Equrna, 2007-2008
Predvajanje: TV Slovenija, 2009
Dostopno na: Tomaž Brejc: Besede in slike, DVD (22), Equrna, 2009
Serija oddaj o slovenskem postmodernem slikarstvu: 22 enajstminutnih oddaj, v katerih je predstavljenih 22 umetnin 22 avtorjev: Metka Krašovec, Emerik Bernard, Mitja Ficko, Dušan Kirbiš, Zdenka Žido, Andrej Brumen-Čop, IRWIN, Andraž Šalamun, Živko Marušič, Žare Vrezec, Tugo Šušnik, Jože Slak, Sergej Kapus, Silvester Plotajs Sicoe, Aleksij Kobal, Zmago Lenardič, Sandi Červek, Bojan Gorenec, Gustav Gnamuš, Bogdan Borčić, Ksenja Čerče in Miha Štrukelj.

 

Predavanje s predstavitvijo. Petek, 16. 9. 2011, ob 18. uri; MC C.M.A.K., Bevkova ulica 11, Cerkno. Na letošnjem festivalu Cmakajne (16.-24. 9. 2011) se bodo predstavile tri ustanove, ki se ukvarjajo s produkcijo in promocijo sodobne umetnosti in ki niso odvisne od galerijskih prostorov. Med njimi je tudi SCCA-Ljubljana s fizičnim in spletnim video arhivom Postaja DIVA. Na festivalu bo Ida Hiršenfelder, asistentka video programov in arhiva, predstavila Postajo DIVA in njeno podporo slovenski video umetnosti.

 

 

Dejan Habicht - Nemi film / Silent FilmDejan Habicht - Nemi film / Silent FilmDejan Habicht - Nemi film / Silent Film

Predavanje ob zaprtju razstave Besede prostora, prostor besed Četrtek, 15. 9., ob 19. uri Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana. Razstavo Besede prostora, prostor besed bomo zaključili s predavanjem Dejana Habichta, ki na razstavi sodeluje s svojim projektom 12 dolgočasnih pesmi.  12 dolgočasnih pesmi so vizualni materiali, zloženi v krajše narativne strukture. Izhajali so sukcesivno, v elektronski obliki, od januarja do decembra 2007. Pesmi so bile brezplačno dosegljive druga za drugo vsak zadnji teden v mesecu na najavljenih elektronskih naslovih preko poštnega seznama Galerije P74. Tako ritem izhajanja in struktura pesmi spominjata na koledar.


Razstava, instalacije, performansi, projekcije, odprti ateljeji Besedilo, knjiga in branje so od nekdaj tudi téme likovne umetnosti. Še več. Tekstualnost je vpisana v umetnino. Razmerje med črko in črto, besedo in podobo, pripovednim in likovnim je prisotno v številnih sodobnih umetniških projektih. In na drugi strani so "neraziskani in neznani prostori" AKC Metelkove mesta kot prizorišča in zatočišča za njihovo uprizoritev in recepcijo/kontemplacijo. V času obletnice bodo umetniške in teoretske prakse vzpostavile protiutež prevladujočim konvencijam in ritualom običajnega vsakdana Metelkove. Obiskovalec, ta urbani nomad pa bo sam ali v vodeni skupini, zdaj tu in tam, naletel na presenečenje, ki je lahko tudi umetnina.


8.–11. september 2011, po 21. uri Trg brez zgodovinskega spomina, AKC Metelkova mesto  Sobota 10. september, ob 23. uri: Jubilej, spektakel v spomin na preskok ograje pred 18 leti. Obveščamo vas o projektu Nevena Korde, našega stalnega sodelavca na področju videa in arhivov. Od samega začetka Paralelni svetovi na nebu nad Metelkovo ustvarjajo okolje, ki s pridihom svetovljanskosti, obvladovanja tehnologij in z lahkotnostjo ustvarjenega ozračja privabljajo umetnike robnih, raziskovalnih, intermedijskih in v vsakem pogledu interdisciplinarnih praks, da se preizkusijo v čarobnem vzdušju.

Komunistični totalitarni sistem, ki je kraljeval v Vzhodni Evropi dobršen del dvajsetega stoletja, je v t. i. zahodnih demokracijah sejal strah in na podlagi pospešene propagande ustvaril številne stereotipe o tem nekdaj hermetično zaprtem prostoru. Revščina, zatiranost, brezpravnost, specifična urbanizacija in nasilna industrializacija so morda najpogostejši stereotipi »divjega vzhoda« pred in po padcu berlinskega zidu. Vse to se je vehementno odrazilo tudi v kontekstu likovnih umetnosti, ki vzhodni del stare celine pojmuje kot morbiden in temačen prostor. Selekcija petih avtorjev prikazuje različne žanre in generacije ustvarjalcev iz območja Slovenije, ki v svojih video delih povzemajo motive mračne, mnogokrat propadle industrije, vendar jo interpretirajo na različne, ne nujno negativne načine.

Postaja DIVA sodeluje na festivalu Ars Electronica 2011 v okviru posveta: Archiving Media Art: Politics and Strategies II: The Future of Media Art Archiving, 4. september, 18.00-20.00 Seminarska soba, Ars Electronica Center, Linz, Avstrija. Eksperimentalno rabo novih medijev so zlasti podpirale manjše in srednje institucije širom sveta. Omogočale so dostop do novih tehnologij ter razstavljale in distribuirale medijsko umetnost. Kot rezultat delovanja so nastale številne zbirke videotrakov, medijskih del, dokumentov in efemera. Gre za zbirke, ki nudijo celostni vpogled v zgodovino t.i. »time based arts«, kar posamezna dela v večjih institucijah ne morejo omogočiti. Žal se mnogo neodvisnih institucij in arhivov stalno bori za prepoznanje in ustrezno financiranje. Kakšna prihodnost se jim obeta? Kakšna strategija delovanja jim omogoča preživetje in razvoj?

Ana Čigon, One more kickJasna Hribernik, Zmago Lenardič: Grant me my wishTomaž Furlan, Wear V-VIII

Spletna razstava video del od 17. julija do 17. avgusta 2011 na Artyčok.TV. Kuratorica Ida Hiršenfelder je izbrala štiri video performanse, ki z jasno in preprosto naracijo ter s stalnimi repeticijami prikazujejo absurdne situacije ekspresivne psihološke jeze, nelagodja, agresije in iracionalnega vedênja.

Postaja DIVA predstavlja  Serija projekcij s pogovori  Četrtek, 16. junij 2011, ob 20. uri (projekcije in pogovor) Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor. V tretji seriji predvajanj (po predstavitvi opusa Eme Kugler in Jasne Hribernik) bomo predstavili tri novejša dela iz opusa videasta in pionirja eksperimentalnega avtorskega videa Mihe Vipotnika. Projekciji 16. junija bo sledil pogovor z avtorjem.

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me