Novice

Z objavo DIVINIH novic opozarjamo na javne predstavitve, razstave, projekcije, publikacije pri nas in na mednarodnih prizoriščih, pri katerih sodeluje Postaja DIVA in video umetnice in umetniki, ki so svoja dela vključili v naš arhiv. Predstavljamo tudi tiste dogodke, ki jih organizira Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana), da bi razširjali poznavanje video umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.

DIVA predlaga veliko plesa ... Takole pa pleše Sašo Vrabič, oblečen kot Božiček, hkrati pa spremlja reakcije sostanovalcev na svoje glasno plesanje v sobi: Santa.

Miha Vipotnik - France Prešeren: Gazele (00:24:44)
Produkcija: RTV Slovenija, 2000                                                                                          

Gibljiva poetika narave je zvočno obdana s Sedmimi orkestralnimi pesnitvami Lucijana Marije Škerjanca in s sedmimi gazelami pesnika Franceta Prešerna.

Predstavitev, delavnica, razstava in projekcija na medijski fasadi, 30. 10.–10. 11. 2014
V zagrebškem Muzeju suvremene umetnosti bomo sodelavci Postaje DIVA, Barbara Borčić, Dušan Dovč, Ida Hiršenfelder in Nika Grabar, predstavili postopke hranjenja, zgodovinjenja in delovanja digitalnega in fizičnega video arhiva, ki ga v zadnjih letih razširjamo tudi na področje medijske umetnosti. Premierno bosta na ogled tudi dva video programa (iz serije Videospotting): Industrijski pejsaž, ki ga je kuriral Miha Colner, in Povratna zanka kuratorice Ide Hiršenfelder.

S projekcijami in pogovorom smo v okviru programa Kino-integral v Slovenski kinoteki 23. junija predstavili omnibus kot posebno obliko filmske in video umetnosti, pri kateri na določeno temo ali zgodbo sodeluje več avtorjev oz. režiserjev. To obliko filmskega in video izražanja smo predstavili s tremi primeri oz. žanri: video art, igrani film in glasbeni video. 


Razstava Tekma s časom. Performans in video v vzvratnem ogledalu prikaže različna razmerja med uprizarjanjem in gibljivimi slikami. Na ogled so: video akcija (N. in S. Dragan: Video slikanje), studijsko snemanje in avtorski video (M. Vipotnik: Videogram 4), video performans (M. A. Kovačič: Casus belli; D. Sambolec: Collectors #3, *Settings*), akcija za kamero (M. Bastarda, M. Ocepek, N. Skušek: Pissing), performans za kamero (T. Furlan: Wear IV–VI; A. Čigon: One More Kick), urbana koreografija (M. Bučar: The Unnoticed). Slovenski gledališki inštitut,  Ljubljana, 5.–16. 6. 2014.


Novi video program iz serije Videospotting - kuriranih preglednh in tematskih programov video umetnosti v slovenskem prostoru - je nastal na podlagi raziskovanja arhiva Postaja DIVA in se osredotoča na tematiko smrti.

 

Drugo izmed treh predavanj v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila v prvi polovici leta 2014 in so plod sodelovanja med SCCA-Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica, se osredotoča na projekcijo kot medij in kot gradnik prostorske izkušnje v sodobni umetnosti z naslovom Neskončna ravnina: Razsežnost video prostora in umetnost projiciranja.

Prvo izmed treh predavanj v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila v prvi polovici leta 2014 in so plod sodelovanja med SCCA-Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica, bo posvečeno umetniški produkciji, za katero je bistveno razmerje s televizijo v vsej svoji raznolikosti in mnogoterosti z naslovom Kaj vse je televizija in kaj z njo lahko počne umetnik?.

Video program z naslovom Zasebljenje plesa, ki ga je pripravila Ida Hiršenfelder v okviru serije Videospotting, je vključen v program festivala TransDance 13, ki poteka v organizaciji centra HaRaKa v novem razstavnem prostoru ODA v središču Kaira od 21. do 30. oktobra 2013. (Na sliki: Neven Korda, Odmevi, 2009)

HaRaKa je vodilna raziskovalna platforma za performans in ples v Kairu, ki deluje od leta 2006 in združuje raziskovanje, produkcijo, založništvo in izobraževanje. Od leta 2009 organizira festival TransDance v Kairu ter razvija in raziskuje interdisciplinarni potencial video umetnosti v razmerju do prakse performansa. SCCA-Ljubljana je s centrom HaRaKa sodeloval že večkrat, prvič smo z video programom Videodance_6 sodelovali na festivalu TransDance leta 2008, leta 2010 pa smo v njihovi organizaciji s programom Dancemania gostovali v Townhouse Gallery in z interdisciplinarno delavnico Open Studio, ki jo je vodil Neven Korda, v Studio Emad Eddin Foundation.

TransDance 13: Oblivion and Resistance

Tokratna edicija festivala TransDance 13 ima naslov Oblivion and Resistance in se osredotoča na vprašanja performansa in akcij, ki temeljijo na uporabi telesa, ustvarjanja režimov gledanja, predstavljanja in posredovanja, arhivov in monopola, brisanja spomina in pozabe.

Na festivalu predstavljamo video program Zasebljenje plesa, v katerega so vključeni umetniki in umetnice:

Ana Čigon, Brezčasnost / Timelessness, 20′, 2008
Apolonija Šušteršič, Kees van Zelst, Entrance de Singel, 5′ 50”, 1997
Maja Slavec, Revaluation (krajša verzija), 5′, 2008
Evelin Stermitz, Inside the Outside, 5′ 33”, 2006
Neven Korda, Odmevi / Echoes, 5′ Aksioma – Zavod za sodobno umetnost, Ljubljana, 2009
Maja Smrekar, Repeating Coincidence, 3'42'', 2009
Zemira Alajbegović, Vortex, 4′ 5” TV Slovenija, 2000
Ana Čigon, One More Kick, 4′ 35” 2009
Sašo Vrabič, Santa (krajša verzija), 3′ 32”, 2001

VEČ:

TransDance 13

Zasebljenje plesa na Videospottingu

Innocence DisolvedInnocence DisolvedInnocence Disolved

Razstava, projekcija in pogovor o video in filmski produkciji zadnjih pet let. Leta 2006 je z naslovom Ameriške zgodbe postavila razstavo in predstavila svoja video dela in instalacije. Od takrat je naredila tudi že nekaj celovečernih filmov in bila pobudnica omnibusa Sokratova smrt, v katerem je sodelovalo 23 mednarodnih filmskih in video avtorjev.

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me