Nancy Buchanan
Št. 868
"Video program iz Slovenije"
Avtor/ica: Nancy Buchanan
Naslov: Video program iz Slovenije
Leto: 1996
Zvrst: Članek

 
POVZETEK
Besedilo je nastalo ob projekciji programa "Od alternativne scene do avtorskega videa" v Los Angelesu in Valenciji leta 1996. Program v produkciji SCCA-Ljubljana in Galerije Škuc so kurirale Zemira Alajbegović, Barbara Borčić in Eva Rohrman (http://www.videospotting.org/od-alternativne-scene-do-avtorskega-videa-1994).

 
BESEDILO
Video program iz Slovenije

Video program iz Slovenije

Morda je ironično - ali značilno -, da smo si tukaj, na območju Los Angelesa, pravzaprav v Hollywoodu, lahko ogledali program slovenske video umetnosti, ki nas je opozoril na potencial televizije - kar pri nas, “v volčjem gnezdu”, vidimo vse preredko. Video kot medij ponuja možnosti za slojenje, mešanje z raznimi vrstami vstavljanja slike /keying/, za preprosto začasno in grafično ovijanje slike. S temi sredstvi lahko prikazujemo filmske zgodbe in televizijske oddaje, jih citiramo ali jim oponiramo. Dela, ki sta jih predstavila Nataša Prosenc in Sorosov center za sodobne umetnosti iz Ljubljane, so pokazala spekter estetskih strategij: od popolnih trenutkov, ki jih je v svojem videu “Ali slišiš zvok tišine” prefinjeno izkristaliziral Mirko Simić in z njimi spomnil na zamisli Dzige Vertova o vključevanju zvoka, do kompleksnosti v delu Nevena Korde in Zemire Alajbegović.

Da so ta dela dejansko predvajali na slovenski nacionalni televiziji, je po mojem mnenju ključni pokazatelj, da Slovenija sprejema umetnost kot integralni del kulturnega in družbenega tkiva. Odkar je korporacija Sony pred nekaj leti nehala podpirati AFI National Video Festival v Los Angelesu, veliko težje spremljamo mednarodno umetniško video produkcijo. Ko je muzej v Long Beachu ukinil podporo videu, je bila dejavnost kustosov v zvezi s temi programi zvedena na prostovoljno delo. Le malo ameriških studiev je ostalo na televiziji ali v kabelskem sistemu in še ti so omejeni na javne programe. Ker se je podpora nekomercialnemu ustvarjanju zadnjih osem let nenehno manjšala, so danes vidni predvsem tisti “medijski umetniki”, ki se pri svojem delu najbolj zgledujejo po sredinsko usmerjeni televiziji.

S tem NE trdim, da neodvisni video ni pomemben - prav narobe. Fenomenološko se umetnost umešča med dve popolnoma nasprotni in dopolnjujoči se koncepciji časa, med zgodovinsko ali diahrono koncepcijo in mitsko ali sinhrono koncepcijo - linearni čas proti krožnemu času.

Ameriški pisec Kurt Vonnegut jr. je umetnika primerjal s kanarčkom v premogovniku in opozarjal na neizogibno družbeno katastrofo; sama bi dodala, da je umetnik zmožen tudi takega kritičnega pogleda nazaj, ki v časnikarskih krogih ni dopusten. Tako kot je Walter Benjamin opisal grozo “angela zgodovine” z razmišljanjem o razbitinah civilizacije, ki se jim ne more izogniti, saj ga vihar “napredka” nenehno žene naprej, številni umetniki, ki so se predstavili v tem slovenskem programu, kontekstualizirajo preteklost.

Neven Korda in Zemira Alajbegović pokažeta na nasprotje med blagovno “vrednostjo” umetnosti, ki se kaže v zbiralčevem pohlepu, in vzvišenimi ideali umetnikovega iskanja “resnice” in transcendence. Na obeh točkah preži nevarnost solipsizma - pobeg iz družbe namesto prispevanja vanjo. Lahko bi trdili, da je mogoče kritiko tako kulturne kot civilne zgodovine najti predvsem v sodobnih umetniških delih. Ta smisel za kontinuiteto kulturne zgodovine najdemo še v mnogih drugih delih v tem izboru, hkrati pa kažejo na postmodernistični prelom z zgodovinskim iskanjem popolnosti.

Čeprav lahko opustošena industrijska prizorišča na prvi pogled primerjamo z apokaliptično scenografijo filma Blade Runner, pa bi zdrsnili v ameriški šovinizem, če bi prehitro potegnili vzporednice; v tem namreč lahko vidimo nedavni polom socialistične proizvodnje, pa tudi nacistična industrializacija zajetnega dela Evrope meče dolge sence in temačne spomine na to, kaj lahko pomenijo tovarne. Nobena od teh zgodovin ni izpovedana neposredno, ampak morebiti lebdi na robovih nekaterih del. Videa “No More Heroes Any More” in “Forth into the Past” odkrito govorita o uničevalni sli po oblasti in s tem povezani neustavljivi težnji tehnologije, da je sama sebi namen. “Mala terasa” je morda videti vedra in radostna, polna srečnih obrazov na opevanem nebotičniku v mestu, vendar sta ironija in cinizem, ki prevevata to delo, skorajda neznosna, kar najbolj jasno pokaže grafit “Evrope is fuck”, ki ga vidimo za kratek hip.

Kratek pregled možnih usmeritev v videu “Hydra” bo morda še bolje ponazoril to kompleksnost. Kot ima pošast veliko glav, ni tudi tukaj nič “čisto” - “narava” (ki jo, kot vsi vemo, zastrupljanje okolja dejansko tako ogroža, da je že izrabljena) se navidez bolj ukvarja s smrtjo ali le s prividom življenja, saj plastične “pupe” rastejo v rožah, ki takoj potem, ko jih odtrgajo, kot lobanje odletijo v nebo. Pse pekla morda lahko uspavamo, pa kaj? Elegantni zmagovalci so prav tako sumljivi kot premagane pošasti. To delo se začne in konča s potmi; ko gledamo tekačico, ki na koncu hiti skozi tunel, se je morda dobro spomniti uvodnega kadra, ki nam ponuja pogled v ogledalo.

“Stopnišče” sugerira vzorce, ki jih v psihi najdemo skoz vso zgodovino. V videu Jasne Hribernik se zdi, da ljudje sploh ne opazijo večno ločenega para, mimo katerega hitijo - kdo je “resničen” in kaj je “resnično”? Gre mar za brezčasna ljubimca iz nekdanjih tragedij, ki ju je ločila politika? Kdo je odgovoren za njuno bolečino? Ali se lahko izognemo ponavljanju te zgodbe?

Marko Kovačič v “No More Heroes” poskuša krivico ujeti v pojmih politikov in njihovih egov, Nataša Prosenc pa vsakega gledalca nežno posadi na “vroči stol”. “Soba velikega brata”, instalacija, ki jo je naredila, ko je bila gost na inštitutu CalArts in jo predstavila tako tam kot tudi v galeriji LACE, je gledalca soočila z ideološko povratno zanko. V črni sobi si stopil na podij, osvetljen z usmerjeno svetlobo, in dozdevno postal “svobodni akter”, ki lahko z daljinskim upravljalcem nadzoruje predvajanje videa. Projicirane video podobe so prikazovale le gruče ljudi, “množice”, ki se močno čustveno odzivajo na - kaj? Nevidne voditelje, domnevamo, kar kaže na strah zbujajočo možnost, da naše najgloblje hrepenenje morda ni usmerjeno k obvladovanju samega sebe, ampak bolj k lociranju karizmatične osebnosti, ki bi ji lahko sledili. V ozadju, neodvisno od mrzličnega prestavljanja video upravljalca, je ženski glas umirjeno in razločno recitiral spisek preprostih navodil.

Zares, umetniki lahko zrcalijo, obdelujejo, zapletajo in na novo predstavljajo tovrstne dileme, pogum in moč za to pa najdejo v lastni estetiki - tako kot krepke mladenke v videu “Pot”. Upamo, da bomo še kdaj videli njihova dela, pa naj gre za video filme, ples ali eksperimentalne predstavitve.

- Walter Benjamin, “Theses on History,” included in Illuminations, edited by Hannah Arendt. New York: Schocken Books 1978.

- Francesc Torres, “The Accident Placed in Its Context,” Art & Design Profile No. 31: World Wide Video, 1993.


 
LETNICE 2 desetletji
SCCA-Ljubljana, Duba Sambolec - Video večer s Postajo DIVA: Duba Sambolec
SCCA-Ljubljana, Duba Sambolec - Video več... (01:27:52)
SCCA-Ljubljana, Galerija Ph..., 2022
SCCA Ljubljana, Matevž Jerman - Back2Back: Matevž Jerman – Rendezvous s preteklostmi
SCCA Ljubljana, Matevž Jerman - Back2Ba... (01:34:21)
SCCA-Ljubljana, 2022
Lučka Peterlin, Tilen Peterlin - Faking keš (Balans)
Lučka Peterlin, Tilen Peterlin - Faking... (04:16)
SCCA-Ljubljana, Društvo Kr..., 2021/2022
Maria Sorokina - Sence (YREX)
Maria Sorokina - Sence (YREX) (03:16)
SCCA-Ljubljana, Društvo Kr..., 2021/2022
Uršula Berlot - Another Aircraft
Uršula Berlot - Another Aircraft (05:28)
DiN Records, 2022
SCCA Ljubljana, Jake Yuzna - Back2Back: Jake Yuzna – Težko je videti alternativo
SCCA Ljubljana, Jake Yuzna - Back2Back: Ja... (1:19:36)
SCCA-Ljubljana, 2021
Neža Knez - Predlogi in poskusi (Prijedlozi i pokušaji)
Neža Knez - Predlogi in poskusi (Prijed... (14:13)
Škola dokumentarnog film..., 2022
Nejc Trampuž - Popolnoma drugačna prihodnost
Nejc Trampuž - Popolnoma drugačna prih... (1:03:57 (08:04...)
LokalPatriot | Galerija S..., 2022-2023
Neža Knez - Sledim
Neža Knez - Sledim (10:33)
SCCA-Ljubljana, 2023
SCCA-Ljubljana, Andreja Džakušič, Simon Macuh, Iva Tratnik, Keiko Miyazaki - Video večer s Postajo DIVA: Andreja Džakušič, SIVA in IvAnKe
SCCA-Ljubljana, Andreja Džakušič, Sim... (57:47)
SCCA–Ljubljana, Galerij..., 2021
Uršula Berlot - Acentria
Uršula Berlot - Acentria (04:54)
DiN Records, 2022
Anne Tassel - Otoki
Anne Tassel - Otoki (04:58)
Anne Tassel, 2022
Jaka Vatovec - Cerberus
Jaka Vatovec - Cerberus (06:27)
SCCA-Ljubljana, 2024
Lea Badovinac - My Juliet Beckons (Niko Novak)
Lea Badovinac - My Juliet Beckons (Niko No... (04:17)
SCCA-Ljubljana, Društvo Kr..., 2021/2022
Huiqin Wang, Andrej Kamnik - Alma, neuklonljiva ženska (trailer)
Huiqin Wang, Andrej Kamnik - Alma, neukl... (10:42 (00:42))
Huiqin Wang, Andrej Kamni..., 2022
Uršula Berlot - Topologija imaginarnih skirmionov
Uršula Berlot - Topologija imaginarnih... (06:55)
Uršula Berlot, 2023
Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me