Novice

Z objavo DIVINIH novic opozarjamo na javne predstavitve, razstave, projekcije, publikacije pri nas in na mednarodnih prizoriščih, pri katerih sodeluje Postaja DIVA in video umetnice in umetniki, ki so svoja dela vključili v naš arhiv. Predstavljamo tudi tiste dogodke, ki jih organizira Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana), da bi razširjali poznavanje video umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.

Pričeli smo z novim tipom dogodkov Back2Back kjer kjer vabimo domače in mednarodne avtorice in avtorje na različnih stopnjah svoje ustvarjalne poti, da predstavijo lastno produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po svojem izboru. Prva je v tej vlogi nastopila Mila Peršin, mlada avtorica in ustvarjalka na različnih umetniških področjih. Zaradi epidemioloških omejitev smo dogodek pripravili v spletni obliki. Posnetek smo vključili v arhiv Postaje DIVA, prav tako tudi kratki film Mile Peršin Tetka Milena.
Povezava: Back2Back: Mila Peršin


Tatiana Kocmur (1992) je leta 2015 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2020 je zaključila podiplomski študij slikarstva z magistrskim delom Telesna instalacija - med performansom in objektom. Od leta 2013 razstavlja in performira po različnih razstaviščih po Sloveniji. Predstavila se je v Skopju, Milanu, Bologni in Berlinu. Njena umetniška praksa prehaja med sliko in živo umetnostjo, deluje tudi kot producentka sodobne umetnosti.
Njena dela v arhivu Postaja DIVA: http://www.e-arhiv.org/diva/TatianaKocmur


Urška Aplinc na področju sodobne umetnosti deluje kot umetnica in kuratorka. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je zaključila študij kiparstva. Končala pa je tudi izobraževanje na Šoli za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti na SCCA Ljubljana. Zanimajo jo meje umetnosti in reprezentacije ter pogoji umetniškega dela s poudarkom na raziskovanju lastnega procesa ustvarjanja in umeščanjem v institucionalni okvir.
Njena dela v arhivu Postaja DIVA: http://www.e-arhiv.org/diva/UrskaAplinc

Agnes MomirskiAgnes MomirskiAgnes Momirski

Multimedijska umetnica Agnes Momirski se posveča posthumanemu subjektu in človeški izkušnji v tehnološkem okolju. Ustvarja na področju performansa, glasbe, instalacije, fotografije in filma. Umetnica, ki živi med Ljubljano in Rotterdamom, se je v letu 2020 ljubljanski publiki predstavila z multimedijskima performansoma siXren (verbum medicinae) v organizaciji Švicarje MGLC in Polymorphic ritual v organizaciji Cirkulacije 2. Njena dela v arhivu Postaja DIVA: http://www.e-arhiv.org/diva/AgnesMomirski

Med jesenskimi meseci v času epidemije smo Postajo DIVA predstavili na dveh spletnih delavnicah: Barbara Borčić v okviru 18. Luksuz festivala poceni filma (Od SCCA in DIVE do Zgodb, ki še niso napisane; 18. 11. 2020), ko smo si ogledali tudi nekaj filmov in videov. V delavnici O arhivih v dialogu (15. 12. 2020) je Barbara Borčić govorila o zgodovinskem kontekstu Postaje DIVA (Kako arhivi beležijo in pišejo zgodbe), Ida Hiršenfelder pa je predstavila Mrežni muzej Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (Povezovanje skritih zakladov nevladnih organizacij).

Pogovor o klubskih scenah v Ljubljani in New Yorku v 80. in 90. letih, o samoorganiziranju in kolektivnem delovanju (Zoom, 23. 10. 2020), je sopostavil dva aspekta. Osebnega, avtorice in organizatorke Zemire Alajbegović, in raziskovalnega, kuratorja Jaka Yuzne. Po izčrpnem prikazu newyorške scene smo pogledali odlomek iz videa Staro in novo, ki prikazuje ljubljansko subkulturno sceno. Potem pa se je razvila živahna debata. Poglejte na FB SCCA-Ljubljana.

Kljub epidemiji nam je uspelo! V živo v Slovenski kinoteki in delno na spletu (Bazi slovenskega filma). Prikaz filmskega/video opusa Mihe Vipotnika z naslovom Obrazi analognega / Kvantizacija rdeče smo zaključili septembra z dvema dogodkoma. V Slovenski kinoteki smo predstavili zadnji program njegovih del s pogovorom. V Mestni galeriji v Novi Gorici pa je Peter Cerovšek predstavil retrospektivo ter prikazal in analiziral nekaj izbranih del. Sledil je zanimiv pogovor z umetnikom, v katerem smo zvedeli več o njegovi umetniški praksi in tudi o naslovu retrospektive.

Postaja DIVA/SCCA-Ljubljana sodeluje v evropskem partnerskem projektu Not Yet Written Stories / Zgodbe, ki še niso napisane, ki bo na podlagi raziskave, izobraževalnih delavnic in razstave vzpostavil arhive spregledanih umetnic, dostopne v skupnem spletnem repozitoriju. SCCA izbor umetnic je usmerjen v različne generacije: Ana Nuša Dragan, Zemira Alajbegović in Ema Kugler − ključne umetnice, ki so delovale/delujejo na področju akcije/performansa, filma in video umetnosti.

Na drugem večernem dogodku v sklopu programa VideoDvorišče na notranjem dvorišču Galerije Škuc smo predstavili kuriran izbor iz novih pridobitev Postaje DIVA. Vesna Bukovec in Peter Cerovšek sta izbrala dela U. Berlot, S. Bezovšek, P. Cerovška, N. Grum, M. Jermana, Lealudvik, E. Memona, N. Novaka, P L A T E AU R E S I D U E in Small but dangers. Občinstvo je bilo številno in aktivno pri pogovorih z umetnicami in umetniki.

Izbor je nastal na podlagi okoli sto novih pridobitev arhiva Postaja DIVA, ki smo jih pridobili v času karantene v zadnjih mesecih. Predstavil je vpogled v raznolike vsebinske pristope umetnic in umetnikov več generacij z značilnimi avtorskimi poetikami. Dela povezujejo izrazi različnih stopenj nelagodja in bivanjska tesnoba, ki preveva današnji čas.  Več 

S programom »Dobrodošli na 8 minutni jesenski piknik v preteklosti«, ki sta ga pripravila B. Borčić in P. Cerovšek, smo otvorili novo programsko prizorišče v Ljubljani – VideoDvorišče v atriju Galerije Škuc. Zelo prijetno, sedeži so udobni in lahko se tudi kadi in kaj popije! Program je bil dobro sprejet, sledil je pogovor z navzoči avtoricami in avtorji: M. Prelog, K. Kokalj, N. Korda in M. Kovačič.

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me