Novice

Z objavo DIVINIH novic opozarjamo na javne predstavitve, razstave, projekcije, sodelovanje na mednarodnih prizoriščih in druge zanimive dogodke, pri katerih sodelujejo video umetnice in umetniki, ki so svoja dela vključili v arhiv Postaja DIVA. Predstavljamo tudi tiste dogodke, ki jih organizira Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana), da bi razširjali poznavanje video umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.

 
Postaja DIVA na simpoziju Curating-In-Context v Manili - 20. sep. 2015


Barbara Borčić je predstavila Postajo DIVA okviru izmenjalnega projekta Celostno kuriranje v Manili (Filipini), Ricky Orellana pa filipinski avdiovizualni arhiv Mowelfund. Sledili sta projekciji del iz obeh arhivov: program Postaja DIVA predstavlja in program kratkometražnih filmov iz Mowelfunda. Dogodek je bil del simpozija Curating-In-Context v organizaciji Planting Rice in je potekal z naslovom Problematiziranje eksperimentalnih in arhivarskih filmskih in video praks (Blackbox, De La Salle College of Saint Benilde, Manila, 5. avgust 2015). To je bilo prvo srečanje z video umetnostjo iz Slovenije za tamkajšnje občinstvo in hkrati naše s filipinskimi filmi.

Filmska in video produkcija na Filipinih je obsežna in tudi mednarodno vpeta, najbolj poznan režiser Brillante Mendoza je denimo nagrajenec canskega festivala. V okviru našega programa smo videli vse od video instalacij in animacij do kratkih in celovečernih filmov. Izvedeli smo, da je za filmsko umetnost na Filipinih dobro poskrbljeno, za video umetnost pa še ne. Poleg osrednjega nacionalnega filmskega arhiva je v Manili tudi med umetniki priljubljena zasebna organizacija Mowelfund (Movie Workers Welfare Foundation), ki že od leta 1974 skrbi za produkcijske in socialne pogoje filmskih delavcev (jim nudi pomoč ob nezaposlenosti, bolezni ali nesreči) in prireja tudi izobraževalne delavnice in festival. Hrani tudi obsežen avdiovizualni arhiv kratkometražnih eksperimentalnih filmov, pridobljenih na podlagi medsebojnega dogovora in zaupanja. Arhiv je odprt za raziskovalce, sicer pa izposoja filmov poteka proti plačilu. Njegov vodja Ricky Orellana je predstavil tudi proces digitalizacije, restavriranja in konzerviranja, za enkrat pa arhiv še ni dostopen na internetu.

Eden najzanimivejših mlajših režiserjev je John Torres, ki je delal z vsemi mogočimi video in filmskimi formati. Njegovi kratki in celovečerni filmi, ki smo jih videli na simpoziju, so zmes dokumentarnega, igranega in avtorskega. So hkrati realistični in meditativni, v njih se prepletajo tradicija in sodobnost, pozabljeni rituali in urbane scene. Gre za antropološki, socialni in poetični prikaz družinske sage, družbenih sprememb in ljudskih običajev, ki jih vse spenja ljubezenska zgodba. Torres je v pogovoru filme opredelil kot eksperimente s podobo in zvokom, sestavljenke najdenih, uprizorjenih in dnevniških posnetkov, ki postavljajo vprašanja. Gledalcu izčrpno predstavijo tako kontekst filipinske narave in družbe kakor kolektivno in osebno zgodovino, v ospredju pa so zmerom medsebojni odnosi in zelo osebne zgodbe, podkrepljene z avtorsko glasbo močnih ritmov in orkestralne širine. več

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me