Desetletja

Na Postaji DIVA je zbranih 1300 video del (december 2018), objavljenih na spletu in namenjenih širši javnosti, nekatera dela pa so na ogled samo v mediateki, kjer hranimo tudi mednarodne video kompilacije, kuratorske izbore, televizijske oddaje in avtorska dela iz mednarodnega prostora. Kategorizacija video del glede na leto nastanka izhaja iz spletne časovnice projekta Videodokument. Video umetnost v slovenskem prostoru 1969–1998. Prav konec devetdesetih je v produkciji zaznati razlike v rabi video jezika in video medija tudi po zaporednih desetletjih. Postaja DIVA to povzema in nadaljuje z zgodovinjenjem video produkcije v današnji čas.

Na začetku 70. let so le redki umetniki in umetnice imeli dostop do video opreme. Prvi videasti so video uporabljali kot orodje za dokumentiranje akcij ali kot eksperimentalno izrazno sredstvo. Video medij so razumeli kot sredstvo komunikacije neposredno na umetniških dogodkih ali posredno preko nacionalne televizije.

V 80. letih je video postal močan družbeni in medijski izraz, množičen tako v kontekstu alternativne scene kot tudi (avtorske) televizije.

V 90. letih so se številni umetniki in umetnice obrnili k narativnemu videu in avtorski estetiki. Mnogi so video povezovali z drugimi umetniškimi izrazi, npr. sodobnim plesom ali gledališčem.

V novem tisočletju se video pojavlja kot element kompleksnejših novomedijskih del in instalacij. Video postaja tudi eden od elementov (re)prezentacije večplastnosti avtorske identitete ali njene pozicije v svetu umetnosti in družbe nasploh.

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me