Novice

Z objavo DIVINIH novic opozarjamo na javne predstavitve, razstave, projekcije, publikacije pri nas in na mednarodnih prizoriščih, pri katerih sodeluje Postaja DIVA in video umetnice in umetniki, ki so svoja dela vključili v naš arhiv. Predstavljamo tudi tiste dogodke, ki jih organizira Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana), da bi razširjali poznavanje video umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.


Mednarodni festival digitalne umetnosti in novih medijev, Atene. 18.-20. 5. 2012 V okviru osme edicije mednarodnega festival digitalne umetnosti in novih medijev v Atenah se bo kot del programa predstavljanja zgodovine medijske umetnosti predstavil tudi portal GAMA – Gateway to Archives of Media Art, ki združuje osem evropskih video arhivov in predstavlja več kot 10.000 video del. Platformo bo predstavila kustosinja Eva Kozma iz madžarskega centra za kulturo in komunikacijo – C3 iz Budimpešte. Po predavanju bo publiki prikazala izbor osmih del iz arhivov. Postajo DIVA bo predstavil video Repeating Coincidence (Ponavljajoče naključje) umetnice Maje Smrekar iz leta 2009.

Predstavitev na Oddelku za umetnostno zgodovino pri predmetu Zaščite spomenikov. Ponedeljek, 23. 4. 2012, ob 12.15 Hrvojeva ulica 8, učilnica H6, Split. Sodelavca Postaje DIVA, Ida Hiršenfelder in Miha Colner, kritika, publicista in kustosa, bosta študentom umetnostne zgodovine v okviru predmeta Zaščita spomenikov predstavila spletni in fizični arhiv video in novomedijske umetnostiPostaja DIVA. Splitskim študentom bosta na primeru Postaje DIVA predstavila koncipiranje neinstuticionalnega video in novomedijskega arhiva v vsej njegovi celovitosti, od fizične videoteke in študijske knjižnice do digitalnega arhiva. Spregovorila bosta o koncipiranju arhiva, sodelovanju z video umetniki in orisala nekatere zagate pri urejanju arhivskega gradiva.


Razstavna postavitev arhivov. Odprto od 17. 4. 2012 Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana. Muzej sodobne umetnosti na Maistrovi 3 z razstavno postavitvijo Posebni projekti tematizira pomen in vlogo arhivov v umetniški in kuratorski praksi. K sodelovanju so povabili kustose Dunjo Blažević (TV galerija), Andrejo Hribernik (Arhiv v nastajanju), Blaža Lukana (Arhiv performansa) in Igorja Vidmarja (Punk muzej).


Predstavitev, okrogla miza. 17. 3. 2012 Sofija, Bolgarija. UNESCO Sofia Meetings Forum, ki poteka v okviru Mednarodnega filmskega festivala v Sofiji, v tokratni ediciji nosi naslov Balkan visions: Creativity for the future in South-East Europe. Forum je organiziran v sodelovanju z Mednarodnim filmskim festivalom Sofija in s podporo bolgarskega ministrstva za kulturo.

Marko Kovačič - No More Heroes Any MoreMarko Kovačič - No More Heroes Any MoreMarko Kovačič - No More Heroes Any More

Video projekcija. 17. 3. 2012, od 9.30 do 18.30 Central Army Club, Tzar Osvoboditel Blvd 7, Sofija. Past Entangled Tense in Citiscapes sta video programa, ki ju je pripravilaMargarita Durovska. Programa vključujeta dela iz arhiva Transitland, video projekcija pa je spremljevalni dogodek v okviru UNESCO foruma z naslovomBalkan Visions: Creativity for the Future in South-East Europe in Mednarodnega filmskega festivala v Sofiji. Izbrana video dela so ustvarili umetniki iz JV Evrope.

Predavanji, projekcija, instalacija in performans Spletno mesto Postaja DIVA. Četrtek, 27. oktober 2011, od 18. do 22. ure Galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana. Vzpostavitev fizičnih in virtualnih, analognih in digitalnih arhivov je nujna za refleksijo sodobne umetniške produkcije. UNESCO je 27. oktober razglasil zaSvetovni dan avdiovizualne dediščine, da bi poudaril pomen AV gradiva in njegovih nosilcev ter spodbudil zaščito in hranjenje tega dela kulturne dediščine.

Emocionalni prostorAyşegül Kurtel, Neven KordaBackstage

Wednesday, October 12-Saturday till October 15, from 10am to 16.00pm. The workshop will explore relationship between dance, interactive performance/live act, sound and video through theoretical introduction and practical work. The workshop's objective is to introduce workshop participants with the interdisciplinary potential of video and sound as a technological tool and artistic means of expression and its capacity of manipulation in real-time.

Zank, Icht

Projekcija in predavanje  Torek, 11. 10. 2011, ob 20. uri  K2 Contemporary Art Center Cumhuriyet Blv.No:54 Büyük Kardicali Han, Kat:2 Konak-IZMIR, Turkey. Kot spremljevalni dogodek mednarodnega projekta in platforme Open Studio Izmir, ki ga vodi SCCA-Ljubljana s Centrom za sodobno umetnost K2, bo potekala predstavitev programa Videospotting, serije preglednih/tematskih programov video umetnosti iz Slovenije.

Barbara Borčić, kuratorica, strokovnjakinja za video in performans, direktorica SCCA-Ljubljana, bo predstavila enega od kuriranih video programov, posvečenih plesnemu videu: Videodance_6.

VIDEODANCE_6
85 minut, 6 video del
Izbor: Barbara Borčić
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2008

 

Pot / Path

POT / PATH
Beta, PTL, Ljubljana 1993, 12'
Scenarij: Miran Šušteršič & Sašo Podgoršek
Režija: Sašo Podgoršek
Koreografija: Tanja Zgonc

Icht

ICHT
Beta SP, TV Slovenija, Ljubljana 1993, 24'
Scenarij in režija: Zemira Alajbegović, Neven Korda
Koreografija: Matjaž Farič

Vrtoglavi ptič

VRTOGLAVI PTIČ/ VERTIGO BIRD
16 mm, Beta SP, EN-KNAP, Ljubljana 1996, 33'
Scenarij in koreografija: Iztok Kovač
Režija: Sašo Podgoršek

Tajga /Taiga

TAJGA / TAIGA
Beta SP, Digital D5 Mastering, Forum Ljubljana & VPK, Ljubljana 1996, 8'
Scenarij in režija: Ema Kugler

Elsa und Lohengrin

ELSA UND LOHENGRIN
Beta, VPK, Ljubljana 1997, 3'
Avtorja: Jasna Hribernik & Zmago Lenardič

Kje so tiste stezice... / Where are those paths...

KJE SO TISTE STEZICE./WHERE ARE THOSE PATHS.
Beta, RTV Slovenija & VPK, Ljubljana 2003, 5'
Scenarij in koreografija: Branko Potočan
Režija: Katarina Nikolov

OPEN STUDIO IZMIR je intermedijska platforma z vsebinskim fokusom na povezavi med performansom, digitalnim videom, zvokom in zvočnim ambientom in diskurzivnimi praksami (praktična koreografija in dramaturgija in režija, teorija sodobne umetnosti). Projekt je zasnovan procesualno in bo oktobra izveden v povezavi z izmirsko lokalno umetniško sceno.

PODPORA
K2 Contemporary Art Center, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
Projekt je del rezidenčnega programa centra K2.
Posebna zahvala: Ayşegül Kurtel in Selin Demirhan (K2).

PodobaTomaž Brejc, Besede in slikeZapeljevanje pogleda

Pogovor in predstavitev s projekcijo. Torek, 20. september 2011, ob 19. uri, Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana. Pogovor z avtorji oddaj Zemiro Alajbegović, Arnetom Brejcem, Tomažem Brejcem in Amirjem Muratovićem bo vodila Barbara Borčić. SCCA-Ljubljana v okviru Postaje DIVA pripravlja ciklus predstavitev in pogovorov o snovanju in realizaciji filmskih prikazov in televizijskih oddaj o umetnosti z naslovom Dokumentarni portret umetnika in umetnine.

Predavanje s predstavitvijo. Petek, 16. 9. 2011, ob 18. uri; MC C.M.A.K., Bevkova ulica 11, Cerkno. Na letošnjem festivalu Cmakajne (16.-24. 9. 2011) se bodo predstavile tri ustanove, ki se ukvarjajo s produkcijo in promocijo sodobne umetnosti in ki niso odvisne od galerijskih prostorov. Med njimi je tudi SCCA-Ljubljana s fizičnim in spletnim video arhivom Postaja DIVA. Na festivalu bo Ida Hiršenfelder, asistentka video programov in arhiva, predstavila Postajo DIVA in njeno podporo slovenski video umetnosti.

 

 

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me