Novice

Z objavo DIVINIH novic opozarjamo na javne predstavitve, razstave, projekcije, publikacije pri nas in na mednarodnih prizoriščih, pri katerih sodeluje Postaja DIVA in video umetnice in umetniki, ki so svoja dela vključili v naš arhiv. Predstavljamo tudi tiste dogodke, ki jih organizira Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana), da bi razširjali poznavanje video umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.

Postaja DIVA predstavlja  Serija projekcij s pogovori  Svoboden je tisti, ki ni priklopljen!  Četrtek, 26. maj 2011, ob 18. uri, Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor. SCCA-Ljubljana v sodelovanju s Kinom Udarnik in Zavodom Uho;oko enkrat mesečno pripravlja predstavitve avtorskih opusov iz arhiva Postaja DIVA v okviru programa AV/čas: časovni horizonti avdiovizualne umetnosti. V Kinu Udarnik bomo predstavljali dokumentarne filme in video dela daljšega formata, ki so formalno, žanrsko, kontekstualno in vsebinsko primerna za predvajanje v kinomatografskem formatu.

Ana Čigon, Brezčasnost / Timelessness

Plesni video kot žanr video umetnosti je bil v slovenskem kulturnem prostoru še posebej močno prisoten v 90. letih 20. stoletja, ko so nastale zelo znane kolaboracije med plesnimi ustvarjalci (En-Knap) in videasti (Sašo Podgoršek, Ema Kugler). V 21. stoletju pa se zdi, kot da so tovrstna sodelovanja zginila iz video produkcije. Domnevo smo preverili s podrobnim pregledom video produkcije zadnjega desetletja in postavili tezo, da pri obravnavi plesnega videa lahko govorimo o štirih zelo različnih pristopih k plesnemu videu:

Pogovor in projekcija filmov v petek, 25. 2., ob 18. uri v Moderni galeriji, Tomšičeva 14, Ljubljana, v okviru razstave Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji 1951–1991. Produkcija filmov, mednarodni filmski program (projekcije, pogovori) in prikazovanje in distribucija filmov lastne produkcije (v jugoslovanskem in mednarodnem prostoru).

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti v slovenskem prostoru v torek, 11. januarja 2011, ob 18. uri Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

Predstavitev in demonstracija rabe fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvija SCCA-Ljubljana. Barbara Borčić in Ida Hiršenfelder, vodji arhiva, bosta predstavili kontekst, namen in spletno mesto arhiva Postaja DIVA.  Sledila bo projekcija video eseja Diva v Galeriji Škuc (scenarij, kamera, montaža in vezno besedilo: Nika Grabar, 16 min, produkcija: SCCA-Ljubljana, 2009).  Video esej je nastal v času študijske razstave fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti Postaja DIVA v Galeriji Škuc leta 2009.

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti 20. 10. 2009, ob 19. uri Muzej moderne in sodobne umetnosti (MMSU), Dolac 1/II, Reka, Hrvaška. Vljudno vas vabimo v prostore Muzeja moderne in sodobne umetnosti (MMSU) Reka na predavanje, predstavitev, projekcijo in diskusijo o fizičnem in spletnem arhivu video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvijamo na SCCA-Ljubljana.

Različne aspekte ustvarjanja video/medijskega arhiva Postaje DIVA bo predstavila Barbara Borčić, direktorica in vodja video programov SCCA-Ljubljana, ki bo govorila o kontekstu in zgodovinski nuji ustvarjanja arhivov.Ida Hiršenfelder, asistentka video programov, kritičarka in publicistka, bo predstavila način obdelave video materialov z vsebinske in tehnične plati, multimedijski umetnik in programer spletnega arhiva Borut Savski pa bo spregovoril o načinu predstavljanja video arhivov na spletu in o širjenju znanja o video in medijskih delih.

 

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti  v slovenskem prostoru (nadgradnja Videodokumenta) 19. 1. 2010, ob 19. uri Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica. Vljudno vas vabimo v prostore Mestne galerije Nova Gorica na predavanje, predstavitev, projekcijo in diskusijo o fizičnem in spletnem arhivu video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvija Zavod SCCA-Ljubljana. Barbara Borčić in Ida Hiršenfelder, vodji arhiva, bosta predstavili kontekst in namen arhiva, študijsko razstavo v Galeriji Škuc (junij 2009) in arhiv DIVA na spletu.

On the occasion of the Ars Electronica Festival 2009 the econtentPlus projectGAMA (Gateway to Archives of Media Art) is launching a portal to the eight founding European archives with a screening installation of selected works from the collections and a workshop.

Študijska razstava DIVA v Galeriji Škuc je predstavila arhiv Zavoda SCCA-Ljubljana Postaja DIVA kot "živi arhiv" z didaktičnim momentom, praktičnimi demonstracijami, teoretskimi prispevki, reprezentativnimi video deli, kuratorskimi izbori in mednarodnimi povezavami. Hkrati bo uprizorila teoretske, praktične in umetniške aspekte avdiovizualnih arhivov sodobne umetnosti.

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me