News

The DIVA News page refers to public presentations, exhibitions, screenings, publications in Slovenia and on the international scene, connected to participations of DIVA Station Video Archive and the video artists who had contributed their video artworks to the archive. We also introduce events organised by DIVA Station (SCCA-Ljubljana) in order to promote its content and usage.

Vesna Bukovec - It Will Be OKVesna Bukovec - It Will Be OKVesna Bukovec - It Will Be OK

Videoprojekciji  Četrtek, 5. 5. 2011, ob 20. uri Četrtek, 19. 5. 2011, ob 20. uri Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor. Avstrijska umetnica in kuratorica Evelin Stermitz v Kinu Udarnik pripravlja serijo mesečnih projekcij iz spletne platforme ArtFem.TV. Vesna Bukovec, skrbnica spletnih strani SCCA-Ljubljana, sodeluje na videoprojekciji z videom It Will Be OK.

Predstavitev videoumetnosti iz Slovenije in projekcija v četrtek, 28. 4. 2011, ob 19. uri  LUX, 3rd Floor Shacklewell Studios, 18 Shacklewell Lane, E8 2EZ, London, Anglija s projekcijo vidoe izbora Postaja DIVA predstavlja, kronološko zaokroženega programa z izbranimi petnajstimi video deli avtorjev izpostavlja premike v razumevanju in rabi videa kot izraznega sredstva in avtorske specifike na tehnološki, medijski in vsebinski ravni med letoma 1983 in 2007.

Postaja DIVA predstavlja  Serija projekcij s pogovori  Svoboden je tisti, ki ni priklopljen!  Četrtek, 26. maj 2011, ob 18. uri, Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor. SCCA-Ljubljana v sodelovanju s Kinom Udarnik in Zavodom Uho;oko enkrat mesečno pripravlja predstavitve avtorskih opusov iz arhiva Postaja DIVA v okviru programa AV/čas: časovni horizonti avdiovizualne umetnosti. V Kinu Udarnik bomo predstavljali dokumentarne filme in video dela daljšega formata, ki so formalno, žanrsko, kontekstualno in vsebinsko primerna za predvajanje v kinomatografskem formatu.

Ana Čigon, Brezčasnost / Timelessness

Plesni video kot žanr video umetnosti je bil v slovenskem kulturnem prostoru še posebej močno prisoten v 90. letih 20. stoletja, ko so nastale zelo znane kolaboracije med plesnimi ustvarjalci (En-Knap) in videasti (Sašo Podgoršek, Ema Kugler). V 21. stoletju pa se zdi, kot da so tovrstna sodelovanja zginila iz video produkcije. Domnevo smo preverili s podrobnim pregledom video produkcije zadnjega desetletja in postavili tezo, da pri obravnavi plesnega videa lahko govorimo o štirih zelo različnih pristopih k plesnemu videu:

  • - Plesni video, ki nastane kot avtorska (video) interpretacija obstoječe plesne predstave (Ana Čigon: Brezčasnost), možno je tudi, da je tovrstna predstava namenjena predvsem za video in niti ne za živo občinstvo (Apolonija Šušteršič: Entrance de Singel) ali da je video končni produkt predstave, ki jo je iniciiral sam videast (Neven Korda: Odmevi).
  • - Plesni video, ki nastane na pobudo videastke, ki sodeluje z eno plesalko ali z maloštevilnimi plesalci (Maja Slavec: Revaluation; Evelin Stermitz: Inside the Outside).
  • - Plesni video, v katerem videast montira najdene posnetke plesa, še bolj pa je poudarjen pomen glasbe v povezavi z ritmom video slike (Boštjan Kavčič: Ples, Zemira Alajbegović: Vortex, 2000).
  • - Plesni video, v katerem nastopa sam videast kot amaterski plesalec (Ana Čigon: One More Kick, Sašo Vrabič: Santa).

Iz navedenih štirih pristopov lahko ugotovimo, da za razliko od devetdesetih let, ko so prevladovale povezave med velikimi plesnimi in videastičnimi produkcijam, po letu 2000 govorimo o postopni intimizaciji plesnega videa.

Izbrala: Ida Hiršenfelder
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2011
Dolžina: 52′ 38”

Ana Čigon, Brezčasnost / Timelessness, 20′
Ana Čigon, 2008
Ana Čigon, Brezčasnost / Timelessness

Apolonija Šušteršič, Kees van Zelst, Entrance de Singel, 5′ 50”
Apolonija Šušteršič, Kees van Zelst, 1997
Apolonija Šušteršič, Kees van Zelst, Entrance de Singel

Maja Slavec, Revaluation (short version), 5′
Maja Slavec, 2008
Maja Slavec, Revaluation

Evelin Stermitz, Inside the Outside, 5′ 33”
Evelin Stermitz, 2006
Evelin Stermitz, Inside the Outside

Neven Korda, Odmevi, 5′
Aksioma – Zavod za sodobno umetnost, Ljubljana, 2009
Neven Korda, Odmevi

Maja Smrekar, Repeating Coincidence, 3′ 42”
Maja Smrekar, 2009
Maja Smrekar, Repeating Coincidence

Zemira Alajbegović, Vortex, 4′ 5”
TV Slovenija, 2000
Zemira Alajbegović, Vortex

Ana Čigon, One More Kick, 4′ 35”
Ana Čigon, 2009
Ana Čigon, One More Kick

Sašo Vrabič, Santa (short version), 3′ 32”
Sašo Vrabič, 2001
Sašo Vrabič, Santa

Pogovor in projekcija filmov v petek, 25. 2., ob 18. uri v Moderni galeriji, Tomšičeva 14, Ljubljana, v okviru razstave Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji 1951–1991. Produkcija filmov, mednarodni filmski program (projekcije, pogovori) in prikazovanje in distribucija filmov lastne produkcije (v jugoslovanskem in mednarodnem prostoru).

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti v slovenskem prostoru v torek, 11. januarja 2011, ob 18. uri Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

Predstavitev in demonstracija rabe fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvija SCCA-Ljubljana. Barbara Borčić in Ida Hiršenfelder, vodji arhiva, bosta predstavili kontekst, namen in spletno mesto arhiva Postaja DIVA.  Sledila bo projekcija video eseja Diva v Galeriji Škuc (scenarij, kamera, montaža in vezno besedilo: Nika Grabar, 16 min, produkcija: SCCA-Ljubljana, 2009).  Video esej je nastal v času študijske razstave fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti Postaja DIVA v Galeriji Škuc leta 2009.

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti 20. 10. 2009, ob 19. uri Muzej moderne in sodobne umetnosti (MMSU), Dolac 1/II, Reka, Hrvaška. Vljudno vas vabimo v prostore Muzeja moderne in sodobne umetnosti (MMSU) Reka na predavanje, predstavitev, projekcijo in diskusijo o fizičnem in spletnem arhivu video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvijamo na SCCA-Ljubljana.

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti  v slovenskem prostoru (nadgradnja Videodokumenta) 19. 1. 2010, ob 19. uri Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica. Vljudno vas vabimo v prostore Mestne galerije Nova Gorica na predavanje, predstavitev, projekcijo in diskusijo o fizičnem in spletnem arhivu video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvija Zavod SCCA-Ljubljana. Barbara Borčić in Ida Hiršenfelder, vodji arhiva, bosta predstavili kontekst in namen arhiva, študijsko razstavo v Galeriji Škuc (junij 2009) in arhiv DIVA na spletu.

On the occasion of the Ars Electronica Festival 2009 the econtentPlus projectGAMA (Gateway to Archives of Media Art) is launching a portal to the eight founding European archives with a screening installation of selected works from the collections and a workshop.

A study exhibition entitled DIVA at Škuc Gallery showcased the DIVA Station archive of SCCA-Ljubljana, presenting it as a 'live archive'. It included an educational programme, practical demonstrations, theoretical contributions, representative video works, curatorial selections and international collaboration, and also presented theoretical, practical and artistic aspects of audio-visual archives of contemporary art.

Close Login to Members Area
 
Username
Password
Remember me