KAJ STORITI Z AVDIOVIZUALNIMI ARHIVI?
INFO | POSVET | PREDAVANJA | RAZSTAVA | DELAVNICA

Dve interni delavnici
Produkcija digitalnih arhivov, obdelava in prezentacija avdiovizualnih materialov (CD-ROM, DVD, spletne strani)

Prostor: Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Mentorji
Vodje delavnic in predavatelji so domači in mednarodni strokovnjaki, aktivni na področju digitalnih medijev in njihove rabe v produkcijske, arhivske in razpečevalske namene mimo prevladujoče komercialne logike.

Udeleženci: Ana Gale, Mihaela Hudelja, Stane Jeršič, Marko Kovačič, Tevž Logar, Mateja Peroša, Toni Poljanec, Sandra Sajovic, Darja Skrt, Dino Šrajlehner.

10.-14. 1.: Prvi del: pripravljalna delavnica
Prostor: Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Teme: prenos analognega videa v digitalno obliko, osnovne značilnosti postopkov izdelave digitalnih nosilcev, raba interneta kot dokumentacijske in prezentativne platforme, logika delovanja spletne strani (vsebinski in programski vidik), osnove programov: za produkcijo DVD-jev (Pinnacle Liquid Edition), za produkcijo spletnih strani (Macromedia Dreamweaver MX, Photoshop 7.0, Ulead GIF Animator, Cute FTP, ACDSee 5.0, IE, Mozilla, FireFox, QuickTime, RealPlayer), za produkcijo videov (Pinnacle Liquid edition PRO, Adobe Pemiere 6.0, QuickTime Pro).

Produkt delavnice: krovna spletna stran, sestavljena iz posamičnih strani/materialov udeležencev delavnice

Mentorja:

Neven Korda
Ima neodvisno "čisto video prakso". Z videom se je srečal v začetku osemdesetih, kot član gledališke skupine FV 112/15, takoj ko se je na trgu pojavila cenovno dostopna neprofesionalna video oprema. Je soustanovitelj FV Videa, neodvisne video produkcije, ki je realizirala več umetniških, glasbenih in dokumentarnih video projektov. Do konca osemdesetih je bil član skupine Borghesia, kjer je bil odgovoren za vizualije na performansih in koncertih ter režiser video spotov. Svojo zgodbo na področju umetniške video produkcije je nadaljeval v devetdesetih skupaj z Zemiro Alajbegović. V tem obdobju je delal tudi kot video montažer, avtor TV podob, režiser in realizator. Že konec osemdesetih je začel delovati kot video montažer: najprej v Studiu MAX, od 1990 do 1993 v Studio MI in od 1993 v VPK, kjer je bil v obdobju 1997-2000 vodja postprodukcije. Kot montažer je sodeloval z mnogimi avtorji, predvsem na področju industrijske propagande in umetniškega videa. V letih 1992-1995 je bil na Kanalu A avtor podob, režiser in realizator ter na TVS realizator informativnih oddaj v kulturi. Kot vodja postprodukcije v VPK je v timu Pavla Grzinčiča sodeloval pri uvajanju celostne podobe TVS leta 1998.
Vedno in povsod rad govori o svoji široki uporabi videa - od video instalacij do TV podob in pripovedovanja zgodb: "Ustvarjen sem za video."
Več o avtorju:
http://www.zavod-zank.si/korda
http://www.internet-portfolio.org/zanka/


Damijan Kracina
Diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1999. končal video in kiparsko specialko. Dodatno se je izobraževal na področju računalniške animacije, multimedije, spletnega oblikovanja in programiranja. Bil je član skupine Provokart, Od leta 1997 do 2000 je bil ustanovitelj in umetniški vodja mednarodnega projekta Artileria Kluže. Od leta 1999 je urednik spletnih strani SCCA in spletni arhitekt projektov Zavoda SCCA-Ljubljana: Internet Portfolio, Artservis.
Več o avtorju:
http://www.kracina.com


25.-29. 1.: Drugi del: produkcijska delavnica

Prostor: Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Teme
CD-rom in DVD produkcija: oblikovanje interaktivne sistemske zasnove (pretok, navigacija, scenarij); pomen delovnega procesa:

Produkt delavnice: produkcija vmesnika za CD-rom in DVD (software-hardware vmesnik, interaktivna shema, grafična zasnova, računalniška animacija (možnosti programiranja), priprava pred-produkcijskih slik in zvokov

Mentorja:
Gerard Couty, Pariz, Berlin
Intermedijski umetnik; v zgodnjih osemdesetih je pripravljal multimedijske razstave, inštalacije, dogodke, video dela, performanse … na različnih mednarodnih festivalih (npr. Ars Electronica, Documenta), v muzejih in galerijah (npr. Beaubourg). Bil je vodja francoskega alternativnega laboratorija Frigo. Od leta 1989 razvija različne interaktivne sisteme.
Njegova prva temeljna izkušnja z interaktivnostjo je bila Piazza Virtuale, projekt Van Gogh TV na IX. Dokumenti leta 1992. Couty je bil umetniški direktor in oblikovalec vseh interaktivnih vmesnikov za stodnevni interaktivni TV program Dokumente, ki je oddajal na 3Sat. Po telefonskih zvezah in slikofonih so uporabniki lahko sooblikovali program, med njimi so bili tudi ljubljanski umetniki pod vodtsvom Marka Košnika. Kasneje je delal interaktivne scenografije za gledališke in plesene predstave. Njegov kompleksen interaktivni sistem je z različnimi tehničnimi sredstvi povezal igralce/plesalce z računalniškim terminalom, preko katerega so tudi gledalci lahko posegali v odrsko dogajanje. Skupaj z umetniki-programerji je razvil midi-sistem Club Automatique, interaktivno multimedijsko performativno inštalacijo, ki je bila na ogled tudi na festivalu hEKPO leta 2000 v Ljubljani. Gibanje publike v prostoru je analiziral senzorski sistem, podatke interpretiral in jih avdiovizualno predvajal v realnem času. Zadnji Club Automatique je bil predstavljen julija 2002 v Džakarti v Indoneziji. Ukvarja se tudi s kratkimi filmi, televizijsko grafiko, spletnim oblikovanjem za različne TV postaje (arte, 3Sat, ZDF) in medijske spletne kanale (Canalweb).
Več o avtorju:
http://www.werkleitz.de/~pape/d/04projects/01whatisfrigo/couty.html
http://unitvnetwork.org/

Christian Vanderborght, Pariz, Francija
Po petletnem študiju na Académie des Beaux Arts je Christian Vanderborght začel delovati kot multimedijski umetnik in producent na področju novih medijev. V 80. je ustanovil več radijskih in televizijskih postaj (Radio Bellevue, TLM, itd.). V 90. je uspešno lansiral več eksperimentov na področju produkcije in oddajanja interaktivnih televizijskih programov (Piazza Virtuale, UniTv Network, Ubik, itd). Leta 1998 je soustanovil Canalweb (1998), zdaj pa je vodja projekta Xmediabase. Je avtor projekta Pay-per-view za razpečevanje videa na spletu in European Independent BroadBank.
Več o avtorju:
http://www.unitvnetwork.org
http://www.plateformetv.com
http://www.xmbmusic.com
http://www.xmediabase.com

Projekt pripravljamo v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier, Goethejevim inštitutom, Galerijo Kapelica in Kiberpipo v Ljubljani.
Projekt podpirata Ministrstvi za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost.