KAJ STORITI Z AVDIOVIZUALNIMI ARHIVI?
INFO | POSVET | PREDAVANJA | RAZSTAVA | DELAVNICA

Kaj storiti z avdiovizualnimi arhivi?
25.-28. januar 2005
Teoretski in prakticni vidiki digitalnih AV arhivov in njihove uporabe
Predavanja, delavnica, enodnevna razstava in strokovni posvet
Produkcija: Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana

PREDAVANJA (Galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana)
O perspektivah medijskih arhivov.

TOREK, 25. 1., ob 20. uri: MONA SCHIEREN: Videostorage: Documentation and Dissemination of Videoart / Ohranitev, dokumentiranje in razpecevanje video umetnosti

SREDA, 26. 1., ob 20. uri: CHRISTIAN VANDERBORGHT: European Independent Broadbank

ČETRTEK, 27. 1., ob 20. uri: ROTRAUT PAPE: Sixcon Lost Media / Izgubljeni mediji Sixcona

Predavanja bodo v angleskem jeziku!Prvo predavanje: Torek, 25. 1., ob 20. uri:

MONA SCHIEREN
VIDEOSTORAGE: DOCUMENTATION AND DISSEMINATION OF VIDEOART / OHRANITEV, DOKUMENTIRANJE IN RAZPEčEVANJE VIDEO UMETNOSTI

Mona Schieren je maja 2004 koncipirala mednarodni simpozij v Bremnu z naslovom Present Continuous Past(s): Video Art. Strategies of Presentation and Mediation. Simpozij je bil posvečen problematiki prezentacije, recepcije, razpečevanja in dokumentiranja video umetnosti, kar bo tudi tema njenega predavanja v Ljubljani. Predstavila bo tudi digitalno podatkovno bazo video uemtnosti iMediathek.

MONA SCHIEREN, Bremen
Mona Schieren je diplomirala na Fakulteti za ekonomijo in politične vede v Hamburgu. Na hamburški univerziteti in na École Nationale Supérieure d'Art v Nici je nadaljevala s študijem umetnostne zgodovine. Sodelovala je z različnimi galerijami in pripravila številne projekte, med drugim s Suermondt-Ludwig-Museum, Aachen, in Musée Picasso, Antibes.
Zdaj je profesorica na Akademiji za umetnost, Bremen (Hochschule für Künste Bremen). Ureja iMediathek_the video art database (www.imediathek.org).

 

Drugo predavanje: Sreda, 26. 1., ob 20. uri:

CHRISTIAN VANDERBORGHT: EUROPEAN INDEPENDENT BROADBANK
Christian Vanderborght bo predaval o alternativnih modelih in primerih ohranjanja/arhiviranja, strategijah predstavljanja in načinih razpečevanja/dostopa digitalnih avdiovizualnih vsebin, kot sta Unitvnetwork in najnovejši European Independent Digital BroadBank. Predstavil bo namen in delovanje digitalne platforme Digital BroadBank za širokopasovne distribucijske mreže, ki prinaša pomembne spremembe v boju proti ilegalnim vsebinam na spletu in bo omogočala varovanje interesov umetnikov, neodvisnih producentov in njihovega občinstva.

CHRISTIAN VANDERBORGHT, Pariz
Po petletnem študiju na Académie des Beaux Arts je Christian Vanderborght začel delovati kot multimedijski umetnik in producent na področju novih medijev. V 80. je ustanovil več radijskih in televizijskih postaj (Radio Bellevue, TLM, itd.). V 90. je uspešno lansiral več eksperimentov na področju produkcije in oddajanja interaktivnih televizijskih programov (Piazza Virtuale, UniTv Network, Ubik, itd). Leta 1998 je soustanovil Canalweb (1998), zdaj pa je vodja projekta Xmediabase. Je avtor projekta Pay-per-view za razpečevanje videa na spletu in European Independent BroadBank.
Več o avtorju:
http://www.unitvnetwork.org
http://www.plateformetv.com
http://www.xmbmusic.com
http://www.xmediabase.com

Tretje predavanje: četrtek, 27. 1., ob 20. uri:

ROTRAUT PAPE: SIXCON LOST MEDIA / IZGUBLJENI MEDIJI SIXCONA
Sixcon, šesti kontinent, je bil odkrit že dolgo tega. Na začetku so bili novi prišleki, kljub temu da so prišli z različnih koncev sveta, redko naseljeni. Živeli so skupaj in sredi širne brezmejne puščave zasnovali rodovitne oaze. Ker so se potovanja v novi Eldorado pocenila, ker je bilo življenje tam poceni, zaradi velikih možnosti zaposlovanja in želje po avanturah, se je začel številčen eksodos v novo, še neodkrito in nedotaknjeno deželo. Skupaj z množicami pa so prišli tudi "paraziti", ki so širili kriminal in nasilje. čez noč je bila izbrisana celotna identiteta in kultura republike. Spomin je postal neprecenljiv, zlasti ker so se lahko spominjali le redki. Strah pred izgubo preteklosti zaradi virusnih infekcij, sabotaž ... je spodbudil tradicionalne metode ohranitve spominov - za prihodnost.

ROTRAUT MN PAPE, Berlin, Frankfurt
Študirala umetnost na Hochschule für Bildende Kunst v Hamburgu. Od leta 1977 dela na področju eksperimentalnega filma, videa, performansa in novih medijev ter raziskuje njihove umetniške potenciale pri formuliranju družbenih, političnih in etičnih vprašanj. Od 1986 do 1990 je urejala revijo za video Infermental, sodelovala z EMAN (European Media Art Network); od 1981 do 1987 je bila članica umetniške skupine M. Raskin; od 1986 do 1992 je sodelovala z laboratorijem Frigo in Radiom Bellevue (Lyon); od 1991 je avtorica in on-line urednica za eksperimentalno dokumentiranje; od 1992 sodeluje z Weltbild Berlin; od 1992 do 1995 je predavala video umetnost in nove medije na École Nationale des Beaux Arts (Nancy), od 1995 do 1997 je bila gostujoča profesorica na berlinski Hochschule der Künste. V zadnjih letih je profesorica za film in video na Hochschule für Bildende Kunst v Hamburgu, v okviru katerega je koncipirala mednarodno serijo predavanj o medijski arheologiji Sixcon Lost Media.
Več o avtorici:
http://www.werkleitz.de/~pape
http://www.hfg-offenbach.de/uniStaffInd.hfg?fdId=173&fdPage=0

 

Projekt pripravljamo v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier, Goethejevim inštitutom, Galerijo Kapelica in Kiberpipo v Ljubljani.
Projekt podpirata Ministrstvi za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost.