Novice

Z objavo DIVINIH novic opozarjamo na javne predstavitve, razstave, projekcije, publikacije pri nas in na mednarodnih prizoriščih, pri katerih sodeluje Postaja DIVA in video umetnice in umetniki, ki so svoja dela vključili v naš arhiv. Predstavljamo tudi tiste dogodke, ki jih organizira Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana), da bi razširjali poznavanje video umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.

Postaja DIVA predstavlja  Serija projekcij s pogovori  Svoboden je tisti, ki ni priklopljen!  Četrtek, 26. maj 2011, ob 18. uri, Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor. SCCA-Ljubljana v sodelovanju s Kinom Udarnik in Zavodom Uho;oko enkrat mesečno pripravlja predstavitve avtorskih opusov iz arhiva Postaja DIVA v okviru programa AV/čas: časovni horizonti avdiovizualne umetnosti. V Kinu Udarnik bomo predstavljali dokumentarne filme in video dela daljšega formata, ki so formalno, žanrsko, kontekstualno in vsebinsko primerna za predvajanje v kinomatografskem formatu.

Serijo predvajanj smo v letu 2011 odprli s predstavitvijo opusa videastke in filmske režiserke Jasne Hribernik. 24. marca smo predvajali dva kratka dokumentarna filma in en video, v katerih se je avtorica tematsko ukvarjala z ruskim kulturnim področjem. Po projekciji je sledil pogovor z avtorico.

Na drugem večeru, ponovno posvečenem Jasni Hribernik, bomo predstavili filmKoncert za mobilne telefone in orkester (2005) in dokumentarni film Ko nam je žoga padla na glavo – Povej naprej: Milko Djurovski (2000).

PROGRAM (26. 5. 2011)

Jasna HribernikKoncert za mobilne telefone in orkester, RTV Slovenija, 2005, 45' 50''

Jasna Hribernik - Koncert za mobilne telefone in orkesterJasna Hribernik - Koncert za mobilne telefone in orkesterJasna Hribernik - Koncert za mobilne telefone in orkester

Koncert za mobilne telefone in orkester je film o svobodi ustvarjanja in svobodi bivanja. Je pogled dveh izjemnih osebnosti – umetnika in filozofa – na sedanjost, prihodnost in brezčasnost. Zvonjenje mobilnih telefonov je spremenilo zvokovno podobo našega prostora in življenja. Veliko glasbo velikih glasbenikov, čustev in orkestrov so stisnili v drobne napravice instant zvoka za vsakodnevno zvonjenje vsakdanjih ljudi. Slavoj Žižek orvelovsko označi mobilni telefon za še eno orodje velikega brata, ki manipulira s sistemom vrednot, razpolaga s časom in določa meje naše svobode. Aldo Kumar pa ustvari resnični koncert za mobilne telefone in orkester, ki ga lahko poslušate z užitkom ali družbeno kritično skozi prizmo Žižkove izjave: "Svoboden je tisti, ki ni priklopljen!" Film je prejel nagrado za srednjemetražni dokumentarno igrani film na mednarodnem TV festivalu v Baru.

Jasna HribernikKo nam je žoga padla na glavo – Povej naprej: Milko Djurovski, RTV Slovenija, 2000, 43'

Po scenariju Jurija Hudolina in Mitje Čandra je dokumentarni film režirala Jasna Hribernik, za fotografijo pa je poskrbel Željko Ivančič. (Anti)junaki filma so Dragoslav Šekularac, Dragan Džajič, Milko Djurovski, Zlatko Zahovič, Bata Živojinovič, Lepa Brena in drugi. Zgodba filma pripoveduje o nogometni poeziji v nogah Milka Djurovskega in poje o ljubezni, ki se lesketa v Milkovih očeh, če začuti vonj sveže pokošene trave ali usnja za žogobrc. Zabijal je gole za reprezentanco in dobil bronasto medaljo na olimpiadi. Za povprečen denar je odšel v povprečen klub v Groeningen, kjer nogomet razumejo drugače, kot si ga predstavlja Milko. Milko ni hodil na treninge, igral je zgolj tekme. Milko hoče, da ga ljudje vidijo, občudujejo in mu rečejo, da je njegovo življenje zabloda, kot je rekel Dragan Džajič. Leta 2000 je film prejel prvo nagrado za športni filmi na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Zlatibor v Beogradu.

Vstopnina 3 evre.


Jasna Hribernik
(1959, Maribor) živi v Ljubljani in dela kot samostojna filmska režiserka in avtorica videofilmov, videoinstalacij in drugih večpredstavnostnih del. Pomembna prelomnica v njenem delu je bil študij na Discovery Campus Master School v Münchnu (2001/2002), ki je namenjen avtorjem in producentom dokumentarnih filmov. Kot samostojna avtorica je aktivna na področju dokumentarnega filma že 25 let. Režirala je okrog 40 spotov o umetnosti in umetnikih, sodeluje tudi v gledaliških, plesnih in opernih predstavah. Za svoje delo je prejela številne nagrade: Work of Exellence za umetniški videoStopnišče (na festivalu umetniškega videa v Tokiu, Japonska, 1995), 1. nagrado za režijo za umetniški dokumentarec Ko nam je žoga padla na glavo – Povej naprej: Milko Djurovski (MEFEST, Zlatibor, Srbija, 2001), Vesno za dokumentarni film Zadnji čoln (7. festival slovenskega filma, Ljubljana, 2005), posebno priznanje Olimpijskega komiteja za izvirno režijo in umetniški pristop v filmih s športno tematiko (za filme: 45 km morjaKo nam je žoga padla na glavoLabirint, 2008), zlatega viteza za film Labirint (Festival športnega filma, Palermo, 2009) in druge.


Postaja Diva je spletni in fizični arhiv video umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja in arhiviranja video in medijske umetnosti. V Kinu Udarnik bodo na ogled retrospektive posameznih avtorjev in tematski oz. žanrski izbori, zlasti video filma in dokumentarnega videa. S projekcijami bomo predstavljali izvirne avdiovizualne produkcije domačih avtorjev, spremljali pa jih bodo pogovori z umetniki in umetnicami.

Zavod Udarnik Maribor – mestni center umetnosti – kot novi neodvisni center kulturne produkcije ponuja kakovostno alternativo trenutno prevladujoči pop-kulturni produkciji in odpira vrata številnim lokalnim in mednarodnim umetnikom. S svojim širokim spektrom raznovrstne kulturne ponudbe in povezovanjem med posameznimi smermi omogoča nastanek popolnoma novih idej in del. Udarnik želi povezati neodvisno kulturno v Mariboru in v ta kulturni prostor prinesti nove kulturne vsebine, ustvarjanje in manifestacijo ustvarjenega pa približati vsakdanjim potrebam ljudi.
Več: http://zavodudarnik.wordpress.com

 

Ana Čigon, Brezčasnost / Timelessness

Plesni video kot žanr video umetnosti je bil v slovenskem kulturnem prostoru še posebej močno prisoten v 90. letih 20. stoletja, ko so nastale zelo znane kolaboracije med plesnimi ustvarjalci (En-Knap) in videasti (Sašo Podgoršek, Ema Kugler). V 21. stoletju pa se zdi, kot da so tovrstna sodelovanja zginila iz video produkcije. Domnevo smo preverili s podrobnim pregledom video produkcije zadnjega desetletja in postavili tezo, da pri obravnavi plesnega videa lahko govorimo o štirih zelo različnih pristopih k plesnemu videu:

Pogovor in projekcija filmov v petek, 25. 2., ob 18. uri v Moderni galeriji, Tomšičeva 14, Ljubljana, v okviru razstave Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji 1951–1991. Produkcija filmov, mednarodni filmski program (projekcije, pogovori) in prikazovanje in distribucija filmov lastne produkcije (v jugoslovanskem in mednarodnem prostoru).

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti v slovenskem prostoru v torek, 11. januarja 2011, ob 18. uri Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

Predstavitev in demonstracija rabe fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvija SCCA-Ljubljana. Barbara Borčić in Ida Hiršenfelder, vodji arhiva, bosta predstavili kontekst, namen in spletno mesto arhiva Postaja DIVA.  Sledila bo projekcija video eseja Diva v Galeriji Škuc (scenarij, kamera, montaža in vezno besedilo: Nika Grabar, 16 min, produkcija: SCCA-Ljubljana, 2009).  Video esej je nastal v času študijske razstave fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti Postaja DIVA v Galeriji Škuc leta 2009.

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti 20. 10. 2009, ob 19. uri Muzej moderne in sodobne umetnosti (MMSU), Dolac 1/II, Reka, Hrvaška. Vljudno vas vabimo v prostore Muzeja moderne in sodobne umetnosti (MMSU) Reka na predavanje, predstavitev, projekcijo in diskusijo o fizičnem in spletnem arhivu video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvijamo na SCCA-Ljubljana.

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti  v slovenskem prostoru (nadgradnja Videodokumenta) 19. 1. 2010, ob 19. uri Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica. Vljudno vas vabimo v prostore Mestne galerije Nova Gorica na predavanje, predstavitev, projekcijo in diskusijo o fizičnem in spletnem arhivu video umetnosti Postaja DIVA, ki ga od leta 2005 razvija Zavod SCCA-Ljubljana. Barbara Borčić in Ida Hiršenfelder, vodji arhiva, bosta predstavili kontekst in namen arhiva, študijsko razstavo v Galeriji Škuc (junij 2009) in arhiv DIVA na spletu.

On the occasion of the Ars Electronica Festival 2009 the econtentPlus projectGAMA (Gateway to Archives of Media Art) is launching a portal to the eight founding European archives with a screening installation of selected works from the collections and a workshop.

Študijska razstava DIVA v Galeriji Škuc je predstavila arhiv Zavoda SCCA-Ljubljana Postaja DIVA kot "živi arhiv" z didaktičnim momentom, praktičnimi demonstracijami, teoretskimi prispevki, reprezentativnimi video deli, kuratorskimi izbori in mednarodnimi povezavami. Hkrati bo uprizorila teoretske, praktične in umetniške aspekte avdiovizualnih arhivov sodobne umetnosti.

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me