Novice

Z objavo DIVINIH novic opozarjamo na javne predstavitve, razstave, projekcije, publikacije pri nas in na mednarodnih prizoriščih, pri katerih sodeluje Postaja DIVA in video umetnice in umetniki, ki so svoja dela vključili v naš arhiv. Predstavljamo tudi tiste dogodke, ki jih organizira Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana), da bi razširjali poznavanje video umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.


Mednarodni festival digitalne umetnosti in novih medijev, Atene. 18.-20. 5. 2012 V okviru osme edicije mednarodnega festival digitalne umetnosti in novih medijev v Atenah se bo kot del programa predstavljanja zgodovine medijske umetnosti predstavil tudi portal GAMA – Gateway to Archives of Media Art, ki združuje osem evropskih video arhivov in predstavlja več kot 10.000 video del. Platformo bo predstavila kustosinja Eva Kozma iz madžarskega centra za kulturo in komunikacijo – C3 iz Budimpešte. Po predavanju bo publiki prikazala izbor osmih del iz arhivov. Postajo DIVA bo predstavil video Repeating Coincidence (Ponavljajoče naključje) umetnice Maje Smrekar iz leta 2009.

Glavno vlogo v videu igra plesalka, ki je umeščena v medijsko okolje z razlitimi nasičenimi barvami, kakor da je zaprta v medijski zid. Hitrost in lomljenje podobe predstavlja plesalkino živčno gibanje po prostoru, ki ustvarja čustveno napetost. Zvok Boruta Savskega še dodatno okrepi razdrobljeno in živčno gibanje ter določa vizualne koordinate. Celotna zvočna in vizualna podoba je nasičena, repetitivna in razdrobljena, sestavljena iz nešteto zrezanih sličic oz. frejmov. Glavni namen videa je, da bi z uporabo formalnega video jezika in tehničnih intervencij proizvedel močan čustven impulz in hkrati napravil kritiko medijske realnosti.

Video je rezultat improvizacij Maje Smrekar in Boruta Savskega v Cirkulaciji 2. Portretira notranje stanje duha med klavstrofobičnim napadom. Govori o čustvenem potovanju v stanje stiske, prikazuje akutno ankcioznost in panični napad. Podobe so vzete iz filma Flash Dance, ki je do skrajnosti manipuliran, razrezan na nešteto delov, programiran v programu za VJje Resolume, obdelan s filtri, montiran, ponovno filtriran in montiran. Umetnica se večinoma ukvarja z medijskimi umetniškimi deli in kompleksnimi kulturno-antropološkimi situacijami, v video delih pa se večinoma nanaša na podobe iz pop kulture, ki jih reinterpretira in razkriva njihov izpraznjen konstrukt.

Maja Smrekar (1978, Slovenija) je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 2005. Trenutno končuje magisterij na Oddelku za nove medije. Njen osrednji interes je fenomenologija percepcije, ki jo je sprva začela raziskovati kot prostorski fenomen z obdelavo video projekcije v živo. Pri tem je sodelovala s številnimi drugimi umetniki, da bi zasnovala interaktivne zvočno-vizualne projekte. Njeno osrednje umetniško področje je intermedijska umetnost. Med drugim zadnjih pet let sodeluje z Galerijo Kapelica in tudi zadnji dve leti z Zavodom Aksioma. V produkciji teh dveh institucij je realizirala projekte, v katerih je raziskovala fenomen frekvence z biološko povratno zanko in telmatično prezenco v odnosu do telesa, zasebnosti in (inter)subjektivne percepcije prostora. V zadnjih dveh letih je razvijala projekte v polju bioumetnosti, pri katerih se je osredotočila na žive organizme. Leta 2010 je organizirala Mednarodni festival HAIP10 / Next Nature, ki je povezoval interdisciplinarni dialog in sodelovalne etike med znanstveniki in umetniki. Festival se je odvijal v multimedijskem centru Kiberpipa v Ljubljani, kjer je dve leti tudi oblikovala umetniški program. Maja Smrekar živi in dela v Ljubljani.

 

Predstavitev na Oddelku za umetnostno zgodovino pri predmetu Zaščite spomenikov. Ponedeljek, 23. 4. 2012, ob 12.15 Hrvojeva ulica 8, učilnica H6, Split. Sodelavca Postaje DIVA, Ida Hiršenfelder in Miha Colner, kritika, publicista in kustosa, bosta študentom umetnostne zgodovine v okviru predmeta Zaščita spomenikov predstavila spletni in fizični arhiv video in novomedijske umetnostiPostaja DIVA. Splitskim študentom bosta na primeru Postaje DIVA predstavila koncipiranje neinstuticionalnega video in novomedijskega arhiva v vsej njegovi celovitosti, od fizične videoteke in študijske knjižnice do digitalnega arhiva. Spregovorila bosta o koncipiranju arhiva, sodelovanju z video umetniki in orisala nekatere zagate pri urejanju arhivskega gradiva.


Razstavna postavitev arhivov. Odprto od 17. 4. 2012 Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana. Muzej sodobne umetnosti na Maistrovi 3 z razstavno postavitvijo Posebni projekti tematizira pomen in vlogo arhivov v umetniški in kuratorski praksi. K sodelovanju so povabili kustose Dunjo Blažević (TV galerija), Andrejo Hribernik (Arhiv v nastajanju), Blaža Lukana (Arhiv performansa) in Igorja Vidmarja (Punk muzej).


Predstavitev, okrogla miza. 17. 3. 2012 Sofija, Bolgarija. UNESCO Sofia Meetings Forum, ki poteka v okviru Mednarodnega filmskega festivala v Sofiji, v tokratni ediciji nosi naslov Balkan visions: Creativity for the future in South-East Europe. Forum je organiziran v sodelovanju z Mednarodnim filmskim festivalom Sofija in s podporo bolgarskega ministrstva za kulturo.

Marko Kovačič - No More Heroes Any MoreMarko Kovačič - No More Heroes Any MoreMarko Kovačič - No More Heroes Any More

Video projekcija. 17. 3. 2012, od 9.30 do 18.30 Central Army Club, Tzar Osvoboditel Blvd 7, Sofija. Past Entangled Tense in Citiscapes sta video programa, ki ju je pripravilaMargarita Durovska. Programa vključujeta dela iz arhiva Transitland, video projekcija pa je spremljevalni dogodek v okviru UNESCO foruma z naslovomBalkan Visions: Creativity for the Future in South-East Europe in Mednarodnega filmskega festivala v Sofiji. Izbrana video dela so ustvarili umetniki iz JV Evrope.

Predavanji, projekcija, instalacija in performans Spletno mesto Postaja DIVA. Četrtek, 27. oktober 2011, od 18. do 22. ure Galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana. Vzpostavitev fizičnih in virtualnih, analognih in digitalnih arhivov je nujna za refleksijo sodobne umetniške produkcije. UNESCO je 27. oktober razglasil zaSvetovni dan avdiovizualne dediščine, da bi poudaril pomen AV gradiva in njegovih nosilcev ter spodbudil zaščito in hranjenje tega dela kulturne dediščine.

Emocionalni prostorAyşegül Kurtel, Neven KordaBackstage

Wednesday, October 12-Saturday till October 15, from 10am to 16.00pm. The workshop will explore relationship between dance, interactive performance/live act, sound and video through theoretical introduction and practical work. The workshop's objective is to introduce workshop participants with the interdisciplinary potential of video and sound as a technological tool and artistic means of expression and its capacity of manipulation in real-time.

Zank, Icht

Projekcija in predavanje  Torek, 11. 10. 2011, ob 20. uri  K2 Contemporary Art Center Cumhuriyet Blv.No:54 Büyük Kardicali Han, Kat:2 Konak-IZMIR, Turkey. Kot spremljevalni dogodek mednarodnega projekta in platforme Open Studio Izmir, ki ga vodi SCCA-Ljubljana s Centrom za sodobno umetnost K2, bo potekala predstavitev programa Videospotting, serije preglednih/tematskih programov video umetnosti iz Slovenije.

PodobaTomaž Brejc, Besede in slikeZapeljevanje pogleda

Pogovor in predstavitev s projekcijo. Torek, 20. september 2011, ob 19. uri, Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana. Pogovor z avtorji oddaj Zemiro Alajbegović, Arnetom Brejcem, Tomažem Brejcem in Amirjem Muratovićem bo vodila Barbara Borčić. SCCA-Ljubljana v okviru Postaje DIVA pripravlja ciklus predstavitev in pogovorov o snovanju in realizaciji filmskih prikazov in televizijskih oddaj o umetnosti z naslovom Dokumentarni portret umetnika in umetnine.

Predavanje s predstavitvijo. Petek, 16. 9. 2011, ob 18. uri; MC C.M.A.K., Bevkova ulica 11, Cerkno. Na letošnjem festivalu Cmakajne (16.-24. 9. 2011) se bodo predstavile tri ustanove, ki se ukvarjajo s produkcijo in promocijo sodobne umetnosti in ki niso odvisne od galerijskih prostorov. Med njimi je tudi SCCA-Ljubljana s fizičnim in spletnim video arhivom Postaja DIVA. Na festivalu bo Ida Hiršenfelder, asistentka video programov in arhiva, predstavila Postajo DIVA in njeno podporo slovenski video umetnosti.

 

 

Zapri Prijavi se kot član
 
Uporabniško ime
Geslo
Remember me